Behandla författare med respekt

Svenska storförlag lever med företagskulturer som har betydande professionella brister och för dålig omvärldsanalys. Intervjun med Richard Juhlin i det här numret borde få ledningarna för åtmi...

Publicerad
Svenska storförlag lever

med företagskulturer som har betydande professionella brister och för dålig omvärldsanalys. Intervjun med Richard Juhlin i det här numret borde få ledningarna för åtminstone ett par av våra största förlagsgrupper att fundera över om det inte är dags för en storstädning.

Med det menar jag

inte att sparka folk utan mer att ta tag i den interna arbetskulturen.

Någon borde

få bärarna av de här kulturerna att förstå att de gamla monopolen när det gäller marknadsföring, distribution och försäljning är borta. Det går inte att behandla författare utan respekt. Du ger inte fan i att svara på tilltal vare sig det handlar om mejl, brev eller telefonsamtal. Du struntar inte i att försöka göra ditt arbete. Du drar inte allt i långbänk. Du gör inte det och mycket mer i övertygelse om att ditt förlag är så stort och så bra så att ni ändå kommer att få tillräckligt med författare till förlaget.

Då sker det

som hände i fallet med Richard Juhlin. En bästsäljande författare ger dig fingret och går sin egen väg.

Många inom förlagsbranschen lever högt på att de tror att det inte går att lyckas för en författare som öppnar eget. Och visst är det svårt i dag. Men teknik-utvecklingen och den svenska bokbranschens moderna historia med till exempel Piratförlagets framväxt borde mana till eftertanke.

Jag vet att det finns

storsäljande författare hos en del av de stora förlagen som är extremt missnöjda med det oprofessionella bemötande de får. De lämnar inte förlagen men ni kan vara övertygade om att de är mycket dåliga ambassadörer för sina förlag. Jag vet, för jag hör historierna.

Överdriver jag?

Jag tror inte det. Jag vet att de flesta förläggare och redaktörer gör ett bra arbete. Men jag vet också hur lätt dåliga arbetsrutiner etableras och hur en organisation utan fantasi eller inlevelseförmåga slutar lyssna på omvärlden och bara springer i pilens riktning. De flesta gånger utan att ens fatta att de är på fel väg. De ställer nämligen aldrig de svåra, självkritiska, frågorna.

Med det här numret

tar vi sommarledigt. Nästa nummer kommer först i slutet av augusti. Under sommaren ses vi på webben, på svb.se. Hela sommaren fyller vi på med topplistor, recensioner och andra medias kulturnyheter. Våra egna nyheter gör uppehåll från midsommar fram till första veckan i augusti.

Ha en bra sommar

och låt mig, även om jag är väldigt restriktiv med att rekommendera böcker till läsning, ge tips om två läsupplevelser utöver det vanliga. Nya zeeländaren Lloyd Jones bok

Att tro på mister Pip

fick mig att minnas hur gudomligt jag en gång tyckte det var att läsa böcker.

Dansken Morten SabroesDu som er i himlen

(finns enbart på danska) fick mig att blicka långt in i mig själv och lyfta på hatten för en fantastisk journalist och författare.

ur Svensk Bokhandel nummer 12/2008

Powered by Labrador CMS