Den som väntar på något gott

I tolv år har Svensk Bokhandel publicerat topplistor över den svenska bokförsäljningen varje månad. Det är siffror som varje enskild bokhandel rapporterat till oss och som vi sedan sammanställt manuellt, ett tidskrävande och pilligt jobb.

Publicerad

I tolv år har Svensk Bokhandel publicerat topplistor över den svenska bokförsäljningen varje månad. Det är siffror som varje enskild bokhandel rapporterat till oss och som vi sedan sammanställt manuellt, ett tidskrävande och pilligt jobb.

Från och med nästa nummer kommer våra topplistor att komma från Förläggareföreningens och Bokhandlareföreningens gemensamma bokförsäljningsstatistik. Redan under Bok­mässan kommer de första listorna, för augusti 2014, att sitta uppe på väggen i vår monter (B06:08).

Mätperioden är hela månader.

Statistiken kommer bland annat från våra tre bokhandelskedjor, ett antal fristående handlare, Adlibris, Cdon, Coop och några bokklubbar.

Då leverantörerna skiljer sig något från SvB:s tidigare kommer vi inte att kunna jämföra listorna.

Det är mycket glädjande att denna tjänst äntligen är i gång. Inte en dag för tidigt, måste man ändå säga.

Inför det här numret av SvB har vi träffat en riktig branschveteran, Ann-Marie Skarp, i dag vd för Piratförlaget. När SvB 2009 korade branschens 50 viktigaste personer var Ann-Marie Skarp en av fyra som uppfyllde alla kriterierna för makt. Hon har pengar och inflytande, hon har förnyat branschen och hon ansågs då vara förmögen att fortsätta förvalta sin position i branschen.

Nu har fem år gått och i reportaget tar Ann-Marie Skarp i princip död på alla dessa, och ett antal andra, bilder av henne. Man skulle kunna ta det för falsk blygsamhet, men i just det här fallet tror jag inte att det är så. Oavsett ger porträttet en helt ny bild av en av bokbranschens kändaste människor.

Det fortsätter att storma kring Massolit. Nu gör förlaget sig av med sina resande säljare. »Vissa saker kan man inte spara in på«, säger JB-gruppens Katarina Jeansson.

I samma veva står det klart att förlagets näst största ägare, Lars Wingefors, säljer sin andel och lämnar. Förlagets styrelse hävdar självklart att detta inte ska påverka bolaget, men det är givetvis högst problematiskt att en av de största ägarna lämnar för att det går för långsamt.

Många förvånades, men blev också lite hoppfulla, när Massolit gick in och köpte det sargade Forma. Sedan dess har idel dystra nyheter om nedskärningar och förluster dykt upp.

När Lars Wingefors nu går känns det mycket oklart om Massolit verkligen var Formas räddning. 

Powered by Labrador CMS