Det är dags att agera

Carina Jönsson om yttrandefrihet och mångfald.

Publicerad

Förlagshuset Penguin Random House i USA har bestämt sig för att betala hälften av avgiften om deras medarbetare väljer att söka medlemskap i Pen America. Företagets vd, Markus Dohle, uppmuntrar personalen att gå med och stötta Pen för att det är viktigt att »hålla ihop för att både fira och skydda de friheter som gör vårt arbete och våra framgångar möjliga«. 

Det är lätt att förstå vad han menar.

35 procent av de svenska författarna och konstnärerna har någon gång utsatts för hot eller trakasserier på grund av sin yrkesroll. Dessa hot kan endast ses som sätt att försöka tysta författarna och deras åsikter. Att skrämma till tystnad.

Nyligen ställde Akademibokhandeln in ett författarsamtal med Gellert Tamas, där han skulle prata om sin bok Det svenska hatet. Inte för att det fanns en konkret hotbild. Utan för att kedjan – enligt vd Maria Hamrefors – ville ta ansvar för kundernas trygghet i julruschen.

Många i den offentliga debatten har redan reagerat starkt på detta beslut. Och visst är det skrämmande att tänka på vad som kan hända i förlängningen, om de arenor vi har för det fria samtalet ställer in författarsamtal när det inte finns direkta hot mot författaren eller evenemanget. Vad händer om samtalet tystnar? Vilka krafter har vunnit då? 

I en debattartikel på SVT Opinion skriver Maria Hamrefors att Akademibokhandeln tillsammans med svenska Pen under våren ska arrangera en seminarieserie på temat »Det fria ordet« för att »diskutera och analysera hur vi undviker ett samhällsklimat där hot och hatspråk riskerar att leda till självcensur«. 

Det är bra att Akademibokhandeln vill diskutera de här frågorna. Det är genom ständiga samtal, och att inte för en sekund ta vår yttrandefrihet och demokrati för givna som vi tar kampen med dem som vill tysta det fria ordet. Vi får hoppas att samtalen får Akademibokhandeln att tänka om och agera annorlunda i framtiden.

I det här numret av SvB lyfter vi ett annat viktigt ämne: mångfald. Reporter Kalle Laxgård och fotograf Sara Mac Key har åkt till London och konferensen Building Inclusivity in Publishing. Liksom i Sverige kämpar de brittiska förlagen med representationen – både när det gäller personal och utgivning. Men de har kommit lite längre i sitt arbete med att nå mångfald än vi har här hemma. Läs, begrunda och plocka upp bra idéer. 

2016 har varit ett uselt år för världen. Nu står vi inför ett nytt som bara kan bli bättre. Vi kan exempelvis börja med att inspireras av Markus Dohle på Penguin Random House, eller börja jobba på en ny mångfaldsplan. Det är dags att agera.

Det här är SvB:s sista nummer det här året. Jag och hela redaktionen önskar därför God jul och Gott nytt år! 

Powered by Labrador CMS