Ett lysande drag

Bonniers och Egmonts ritade om den nordiska förlagskartan i början av veckan när de gick samman i Norge och Bonniers sålde sin förlagsgrupp till Egmont i Danmark. I ett slag löste de flera strategiska problem. I Norge var de nummer tre och fyra på en för liten marknad och med små möjligheter att växa organiskt

Publicerad

Bonniers och Egmonts ritade om den nordiska förlagskartan i början av veckan när de gick samman i Norge och Bonniers sålde sin förlagsgrupp till Egmont i Danmark.

I ett slag löste de flera strategiska problem. I Norge var de nummer tre och fyra på en för liten marknad och med små möjligheter att växa organiskt.

I Danmark var de nummer två och tre, långt bakom det totalt dominerande Gyldendals. I Danmark hade båda förlagsgrupperna problem med lönsamhet och tillväxt.

Nu bildas två starka förlagsgrupper med en reell möjlighet att bli nummer ett på båda marknaderna.

Handlingskraften i agerandet visar på en djärvhet som överraskat konkurrenterna. Trots att man fört diskussioner i ett år har inga rykten sipprat ut.

På sikt bör det innebära en vitalare marknad, åtminstone i Norge där Gyldendal och Aschehoug tidigare varit dominerande. Nu utmanas de båda av Cappelen Damm. Men även i Danmark bör framväxten av en stark konkurrent till Gyldendal påverka bokbranschen positivt.


Besvärlig aktör försvinner

I samband med de här affärerna så försvinner en besvärlig aktör från den danska och norska marknaden. I båda länderna har Bonniers stått för en radikal förlagspolitik som riktat sig mot de etablerades intressen. Man har krävt en friare marknad och större rörlighet. Det har legat i Bonniers, men även andra mindre förlags, intressen att utmana rådande villkor för att kunna växa.

Det har hänt en hel del i Norge och Danmark de senaste åren men när den här rösten tystnar blir det nog lugnare på gott och ont.


Bevarar situationen

Det sammanslagna Cappelen Damm kommer, under Tom Harald Jensens ledning, att stå för ett bevarande av nuvarande situation. THJ är en uttalad anhängare av fasta bokpriser och de avtal som reglerar den norska bokmarknaden. Och eftersom dessa frågor faller på vd:s lott tänker han driva dem. Nyligen höll han ett tal på litteraturfestivalen i Lillehammer där han hyllade det norska bokavtalet. Tidningen Dagens Næringsliv kallade det en kärleksförklaring.

Med det här numret gör vi sommar. Nästa nummer kommer den 31 augusti. När det är stiltje på papperssidan fortsätter vi arbeta på vår hemsida, svb.se. Vi matar den med recensioner och andra medias kulturnyheter hela sommaren och med vanliga nyheter fram till midsommar och från början av augusti. Nyhetsarbetet gör uppehåll under semestern om det inte händer något väldigt stort. Då lämnar vi hängmattan. Trevlig sommar!

Ledaren ur Svensk Bokhandel nr 12, 58/6-07.

Powered by Labrador CMS