Kräv din rätt!

Tove Leffler om en titel som tog slut snabbare än den borde ha gjort

Publicerad

Mediebevakningen inför den nya Millennium-boken, som släpptes den 27 augusti, var enorm. Mot den bakgrunden är vår nyhet på sidan 12 i den här tidningen minst sagt intressant. Enligt källor till SvB tryckte Norstedts en förstaupplaga av Det som inte dödar oss på 120 000–130 000 exemplar. Då vi vet att Lars Keplers Stalker sålde i 134 000 exemplar under de två första veckorna när den såldes, måste Norstedts försiktighet (eller snålhet) här betraktas som korkad.

   Boken kom på en torsdag. Förstaupplagan var slut på förlaget redan under helgen. Jag undrar på riktigt: Vad tänkte man? Nu kom tilltrycket relativt snabbt, men likväl var det flera boklådor som hade slut på sina -exemplar redan på fredagen och som således stod utan under minst en vecka. Sådant spelar naturligtvis en enorm roll, inte bara för bok-lådan i fråga, utan även för Norstedts.

   Finns boken inte att tillgå när köparen vill ha den är risken mycket stor att man förlorar den kunden. Det lärde branschen sig, om inte annat så under grossistkrisen förra året. När böckerna inte fanns på bokborden på Ica Maxi eller Willys köpte dessa kunder en tidning eller en chokladbit i stället.  De åkte inte till en bokhandel för att inhandla sin Läckberg. De köpte aldrig boken.

   Nu verkar ingen bokhandlare som SvB talat med särskilt upprörd. De har sålt så enormt bra av Millenniumuppföljaren ändå och i dessa hårda tider är en bokförsäljare tydligen tacksam för minsta lilla. Det säger ju en del om läget det också. Man kräver inte mycket.

   Ändå borde våra bokhandlare kanske ha bättre självförtroende. I det här numret undersöker vi bokhandelns betydelse för en stad, genom att låta vår reporter Lars Schmidt besöka Kiruna, som fram till 2011 inte hade någon egen boklåda. Det är naturligtvis svårt att hitta skarpa siffror som visar exakt vad en bokhandel betyder för en stad, men exemplet Kiruna visar ändå att den kan ha betydelse på flera plan. Kiruna Bokfestival hålls i år för tredje året och lockar människor till staden. Kiruna bokhandel själv är också en ekonomisk succé, så visst går det att se att en bokhandel är viktig för en ort. Utöver den ekonomiska aspekten finns naturligtvis all forskning som visar att ett levande kulturliv gör en stad mer sprudlande och människor lyckligare.

   Det kan vara bra för handlarna i landet att bära med sig – jag är en lyckospridare. Då får man också ryta ifrån när man inte får den service man kan förvänta sig.

   En annan lyckospridare är nya svb.se – nu ännu snyggare och mer lätthanterlig. Kom in och besök vår omgjorda hemsida.   

Powered by Labrador CMS