Mänskliga rättigheter

Tove Leffler om Nya Tiders medverkan på Bokmässan.

Publicerad
Foto: Sara Mac Key

Det blåser ordentligt kring Bokmässan igen. I mars avslöjade Expo att en av personerna bakom Nya Tider är inblandad i en film som uppmanar folk att besöka journalister i deras hem för att få dem att »tänka om när de ska hänga ut folk«. Det fick debatten om Nya Tiders medverkan på Bokmässan att blossa upp igen. 

Natur & Kultur skickade ett brev, som sedan läckte till DN, där de kritiserade Nya Tiders närvaro på Bokmässan. I Expressen sa Bonnierförlagens vd, Håkan Rudels, att förlaget inte ville ha Nya Tider på plats på mässan.

Även Eva Gedin uttryckte i Expressen att Norstedts såg Nya Tiders medverkan som en provokation. Sedan har det fortsatt. Över 200 författare har skrivit på DN debatt att de inte kommer så länge Nya Tider finns på plats. Weylers förlagschef, Svante Weyler, har uttryckt stark kritik mot mässans agerande. Grand Agency, Författarcentrum och Expo har beslutat sig för att inte åka. 

Sedan tidigare har Ersatz förlag och Författarens chefredaktör, Lisa Bjurwald, sagt att de inte heller planerar att närvara. 

– På Bonnierförlagen bedriver vi ett publicistiskt arbete, och i och med det behöver man stå för någonting. Det går inte bara att säga vad som är lagligt och inte lagligt. Och då får man driva de frågor som man tror på, sa Håkan Rudels till Expressen, när han fick frågan om det var problematiskt att Bonnierförlagen som resursstark aktör försöker påverka vilka som ställer ut på mässan.

Där sätter han fingret på något. Bokmässan må vara en kommersiell, vinstdrivande aktör, men egentligen sysslar man också med en form av publicistisk verksamhet. Mässan är ingen statlig myndighet eller institution.

Den kan, precis som vilket företag som helst, bestämma sig för en policy kring vilka som får ställa ut på deras mässa. Den kan tacka nej till vem den vill och det är inte censur, för Bokmässan är inte staten. Det är ingen mänsklig rättighet att få ställa ut på Bokmässan i Göteborg. 

Förra veckan meddelade mässan att man portar förlaget Runeskrift och organisationen Granskning Sverige, känd för att sprida högerpopulistisk propaganda. Vad som skiljer dem från Nya Tider, undrar nog många.

Bokmässan befinner sig i ett jobbigt läge. Hur man än gör kommer kritiken att komma. 

Kanske sitter man på mässan i Göteborg och hoppas på att Nya Tider ska göra något regelrätt lagbrott som de kan straffas för, så att man kan stoppa dem och samtidigt hålla fast vid sin linje om att vara en öppen arena.

Powered by Labrador CMS