Ny spelare skakar om

Carina Jönsson om Politikens framfart i Sverige.

Publicerad

I det här numret av SvB presenterar vi vår årliga genomgång av förlagsbranschen. Statistiken visar att 2015 blev en vändning för de svenska förlagen. Efter år av minskad försäljning växte marknaden något och samtidigt ökade lönsamheten rejält. 

Det som är extra glädjande är dessutom att de förlag som SvB:s reporter Sara Djurberg pratat med inför årets special även har positiva förhoppningar om framtiden.

Det är på den här växande, men fortsatt trånga, marknaden som ett av Danmarks största förlag nu väljer att försöka etablera sig. Redan när Norstedts var till salu ryktades det om att Politiken var en av intressenterna. Men nu väljer Politiken att starta Polaris förlag, med intentionen att inom tre år ha en kommersiell och marknadsanpassad utgivning på mellan 40 och 50 titlar per år. Chef blir Jonas Axelsson, som lämnade jobbet som litterär chef på Albert Bonniers förlag och Bonnier Group Agency och startade agenturen Partners in Stories för drygt tre år sedan.

Det finns mycket att fundera på kring Polaris intåg.

Politiken ägs av JP/Politikens Hus, ett av Danmarks största mediehus, med fyra miljarder i omsättning förra året. Det finns alltså rejäla muskler bakom satsningen, som jag tror kan bli aggressiv och skrapa upp en hel del sår i branschen. 

Så vilka ska vara oroliga? Bästsäljarförlagen. Bonniers. Om inte annat för att de har Jussi Adler Olsen, som i Danmark ligger på Politiken. 

Men även Norstedts och så klart Piratförlaget.

Polaris ska också ge ut reseguider, något som Politiken haft framgång med i Danmark. Där kommer bland annat Historiska Media att möta konkurrens.

Polaris ska även satsa stort på aktuella fackböcker, något Politiken är vassa på. Här får Natur & Kultur se upp.

Natur & Kultur förresten. De är delägare i den agentur som Jonas Axelsson lämnar chefsrollen för, men som han fortfarande ska vara en av ägarna till.

Jonas Axelsson kommer alltså att börja konkurrera med Natur & Kultur, som han samäger Partners in Stories med. Och kanske till och med snegla åt deras författare. Det hela känns svårnavigerat.

Dessutom: Partners in Stories är en agentur som även, till mångas förtret i branschen, gett ut böcker. Kommer Jonas Axelsson att ta med sig Robert Karjel som ligger på Partners in Stories?

Det finns många frågetecken i det här. Väldigt många.

Efter att Jonas Axelsson slutade på Bonniers tog han med sig Stephen Farran-Lee, som nu är förläggare på Natur & Kultur. Med honom följde även bland annat författaren Klas Östergren. Kommer Jonas Axelsson nu att rekrytera Farran-Lee vidare till Polaris?

Det ska bli intressant att följa Politikens framfart i Sverige. Det kommer att vara tufft att ta sig in. Och det kommer att trampas på tår.

Powered by Labrador CMS