Tillbaka

Amazons butiksnät växer

2017-02-15
av Kalle Laxgård
Foto: Amazon

Amazon avslöjar nu planer på ytterligare en fysisk bokhandel i USA. Det blir företagets nionde butik i landet.

Det har gått drygt ett år sedan Amazon öppnade sin första fysiska bokhandel i hemstaden Seattle i USA. Sedan dess har satsningen på traditionella boklådor vuxit rejält.

Nu har Amazon offentliggjort etableringen av en butik i Walnut Creek, ett par mil utanför universitetsstaden Berkely i Kalifornien. Det blir nätjättens nionde boklåda i ordning, och ska likt fem av dem öppna under 2017, skriver Bookseller. Processen att rekrytera butikschefer och personal har redan inletts.

Enligt Brian Olsavsky, ekonomichef på Amazon, är butikerna ett bra sätt att få kunder att se och prova på företagets läs- och surfplattor.

– Vi är fortfarande i en fas där vi testar oss fram och lär oss för att kunna bli bättre, även inom bokhandeln, sa han för ett par veckor sedan i samband med företagets fjärde kvartalsredovisning.

Det ryktas även om att USA inte är det enda landet Amazon ska öppna butiker i. Enligt den brittiska tidningen Sunday times har företaget undersökt ”ett par dussin” lägen i London. Ryktena gäller för livsmedelskonceptet Amazon go – butiker utan betjänade kassor – men brittiska bokhandlare har redan reagerat starkt mot att jätten skulle öppna egna boklådor.

– Jag skulle bli fullständigt skräckslagen, säger Emma Corfiels Walters, på oberoende Bookish i Crickhowell. Kan de utnyttja sin köpkraft och ta med den till citybutiker… Jag vet inte om det skulle utplåna småstadsbutiker, men definitivt handlare i större städer.

James Daunt, vd för Waterstones, säger till Bookseller att han hoppas att ett sådant initiativ skulle ”falla pladask”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.