Tillbaka

Ändrar pris efter kritik

2017-04-21
av Tove Leffler
Crimetimes festivalchef Carina Nunstedt
Foto: Karl Melander

Att Crimetime-vinnaren av "Årets barndeckare" skulle ge sina prispengar till läsfrämjande ändamål, men inte vuxenvinnaren, väckte kritik. Nu har festivalen bestämt sig för att ändra reglerna.

Crimetime Gotland har instiftat fem priser som delas ut under deckarfestivalen i augusti: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Årets deckarförfattare – Läsarnas pris, Årets hederspris och Nordic Noir Thriller Of The Year.

Både vinnaren av Årets deckardebut och Årets Barndeckare får 10 000 kronor.

Men när Årets deckardebutant fått göra vad hen vill med sina pengar, har pristagaren av Årets barndeckare, enligt regelverket, varit tvungen att skänka sina pengar till läsfrämjande ändamål.

Detta har väckt kritik och efter att de nominerade presenterades på torsdagen skrev både författare och branschfolk på sociala medier och påpekade det orättvisa i det hela.

"Varför ska barnboksvinnaren skänka bort sin prissumma till läsfrämjande projekt och inte vuxenboksvinnaren?" skrev exempelvis Cecilia Knutsson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren, på Twitter.

– Jag blev jättearg. Jag tycker att det är skandal. Det är typiskt så som barnboksförfattare så ofta blir behandlade, säger barnboksförfattaren Kajsa Gordon till Sveriges radios Kuturnytt.

Efter kritiken har festivalen tillsammans med sponsorerna bestämt sig för att ändra reglerna och låta prispengarna för båda priserna gå direkt till pristagarna.

– Vi är tacksamma över den här diskussionen som har uppkommit och bestämt oss för att ändra, säger festivalchef Carina Nunstedt till Kulturnytt.

Enligt henne har ingen reagerat på priset under tidigare år. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.