Tillbaka

Återhämtning på Irland

2017-06-30
av Sara Djurberg
Paula Hawkins Girl on The Train har bidragit till den ökade försäljningen.
Foto: John Parkinson

Den irländska bokmarknaden har återhämtat sig efter en djup svacka. De senaste två åren har försäljningen ökat med 23 procent, skriver Bookseller. 

Försäljningen av tryckta böcker på Irland var 2013 nere på rekordlåga nivåer, motsvarande en dryg miljard kronor, för att sjunka ytterligare under 2014, enligt Bookseller.

Men under 2015, och framför allt 2016, har marknaden fått ett uppsving och vuxit till cirka 1,3 miljarder kronor. Totalt såldes 11 miljoner böcker, bland annat drivet av JK Rowlings Harry Potter and the Cursed Child och Paula Hawkins Girl on the Train.

Siffrorna för 2017 är dock mer svajiga. För trots att bokförsäljningen ökat med nära 2 procent i volym hittills i år jämfört med förra året, så har intäkterna gått ner med 1,8 procent. Landets snittpriser på böcker har sjunkit med motsvarande 4,30 kronor under perioden.

Prisfallet har delvis att göra med valutaförändringar i kölvattnet efter Brexit-omröstningen, enligt Bookseller. Irland importerar 75 procent av sina böcker från Storbritannien och pundets fall efter omröstningen har tvingat en del bokhandlare att ta ut lägre priser för titlarna.

– En bok som kostade 7,99 pund kunde vi tidigare sälja för runt 11 euro, men nu måste vi sälja den för 9,99 euro. Vi måste sälja fler böcker för att behålla samma värde på försäljningen jämfört med före Brexit, säger Janet Hawkins, ägare av Blessington Books Store i County Wicklow, till Bookseller.

Skönlitteratur och barn- och ungdomsböcker har haft bäst utveckling hittills i år och ökat med sex procent i volym. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.