Tillbaka

Fängslad svensk nominerad till yttrandefrihetspris

2017-06-28
av Tove Leffler
Gui Minhai är en av de nominerade till Prix Voltaire 2018.
Foto: IPA

Den svenska förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai är en av sex som har nominerats till det internationella yttrandefrihetspriset Prix Voltaire.

Priset delas ut av International Publishers Associations (IPA) yttrandefrihetskommitté, FtPC, som består av förläggare från bland annat Argentina, Belgien, Thailand, Turkiet och Förenade Arabemiraten.

I nomineringen skriver FtPC att Gui Minhai lagt mycket kraft och energi på att sprida det fria ordet och delta i konferenser om mänskliga rättigheter. Gui Minhai har även suttit i styrelsen för kinesiska PEN. "Den kinesiska regimens behandling av honom har haft en fatal effekt på Hong Kongs en gång så levande och djärva förlagsvärld", skriver kommittén i uttalandet.

Gui Minhai, boende i Hong Kong, försvann från sitt semesterboende i Thailand i oktober 2015. Några månader senare återfanns han i ett kinesiskt fängelse. I kinesisk statstelevision erkände förläggaren ett trafikbrott, att det var därför han fängslats. Han sa vidare att han ville stanna i Kina och "kände sig kinesisk", trots sitt ensidiga svenska medborgarskap. Det råder emellertid konsensus om att han fängslats för sin verksamhet som förläggare och bokhandlare i Hong Kong. Han har gett ut och sålt regimkritisk litteratur. Med största sannolikhet har han tvingats till uttalandet i den kinesiska statstelevisionen.

Vinnaren av Prix Voltaire 2017 tillkännages på Bokmässan i Göteborg i september. Prissumman är på cirka 90 000 svenska kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.