Tillbaka

Förlagens försäljning ökar

2017-08-02
av Tove Leffler
Den oberoende bokhandeln Three Lives Books i New York
Foto: Tove Leffler

De amerikanska förlagens försäljning steg med 4,9 procent under årets första kvartal. Det visar en ny rapport från amerikanska förläggarföreningen. 

Association of American Publishers (AAP) rapport omfattar 1200 förlags försäljning till butik, såväl som skolor och bibliotek. Den totala försäljningen av böcker till butik och bibliotek ökade marginellt, med 0,9 procent, men skön- och facklitteraturen ökade med 3,4 procent jämfört med första kvartalet 2016.

Både ungdomsböckerna och religiös litteratur tappade.

Den stora ökningen sågs emellertid inom läromedelsgenren där försäljningen av exempelvis universitetslitteratur ökade med 24,3 procent. Även professionell litteratur, såsom affärs-, juridik och teknikböcker ökade något under årets första kvartal.

När det kommer till format ökade försäljningen av pappersböcker och det primärt av inbunden skönlitteratur som steg med 8,2 procent. E-boksförsäljningen sjönk något, medan digitala ljudböcker följde den trend som vi ser i stora delar av världen och ökade med nästan 30 procent. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.