Tillbaka

Hallå där Louise Hedberg...

2017-07-03
av Moa Kärnstrand
Foto: Cato Lein

... som slutar som förbundsdirektör på Författarförbundet för att bli kansliansvarig på Svenska Akademien.

 

Du har haft posten sedan 2011. Vad av det du gjort under de här året är du mest stolt över?

– Mitt arbete med kansliet, att vi har lyckats få ihop en grupp som jobbar väldigt bra tillsammans. Gunnar Ardelius och jag har jobbat med att modernisera Författarförbundet, på alla plan egentligen. Och mycket av det arbetet har handlat om att ha en bra personalpolitik. Vi kommer snart att ha vuxit till tre jurister och två ombud, så vi har en väldigt stor juridisk kompetens.

När du tillträdde sa du att du såg fram emot att verka för att författarnas och de litterära översättarnas villkor ska stärkas. Tycker du att du har lyckats med det?

– Ja, Författarförbundets arbete med att stärka författares och översättares villkor har blivit bättre, däremot har villkoren på marknaden försämrats. Det är mycket tuffare nu, så det är bra att vi har lyckats stärka förbundets arbete.

Så man kan märka bara på de här sex åren att det blivit mycket tuffare?

– Ja. Men vissa saker har vi varit väldigt framgångsrika i, som till exempel förhandlingarna om biblioteksersättningen. Och även att vi har fått till ramavtal för författarna med de större förlagen. Nu arbetar vi för att våra arvodesrekommendationer ska följas.

Vad är det viktigaste du tar med dig?

– Erfarenheten av att ha haft personalansvar och fått alla medarbetare att arbeta tillsammans på bästa sätt. Jag vet inte hur det ser ut på Svenska Akademien, men jag kommer att använda det jag lärt mig här på förbundet.

Vad kommer du att göra på Svenska Akademien?

– Ungefär samma sak som på Författarförbundet, men i en annan miljö. Fortfarande i en litterär miljö, men det är inte en facklig organisation.

Vad tror du om boken och bokbranschens framtid?

– Jag hoppas och tror att det finns en framtid för boken, för historier kommer alltid att leva kvar oavsett vilken form den är i. Sedan hoppas jag att den tryckta boken fortlever, men jag tycker också att det är positivt med den digitala utvecklingen, förutsatt att avtalen ser bra ut och att författare och översättare får bra betalt. Vi måste hitta affärsmodeller som fungerar för alla.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.