Tillbaka

Lugnt mottagande av Storytel-affär

2017-03-08
av Moa Kärnstrand
Foto: Sara Mac Key

Den danska bokbranschen tar Storytels köp av People´s Press med ro.

– Jag tror inte att det ökar People´s Press konkurrenskraft, säger Lene Juul på JP/Politiken förlag/Polaris till Bogmarkedet.

I förra veckan kom nyheten att Storytel köper det danska förlaget People´s Press, en affär på motsvarande nära hundra miljoner kronor. Förlaget är det första Storytel köper i Danmark.

– Det här är något vi följer med stort intresse, eftersom det är spännande när det händer saker i vår bransch, säger Danmarks näst största förlag Lindhardt og Ringhofs presschef Sören Anker Madsen till Bogmarkedet.

Han är dock överens med andra branschföreträdare som tidningen pratat med om att köpet inte kommer att kasta marknaden överända.

Lene Juul på JP/Politiken/Polaris menar att uppköpet snarare kan innebära en fördel för andra aktörer.

– Det är inte säkert att alla författare tycker att det här är den bästa lösningen. Det är inte heller alla böcker som lämpar sig för streaming, säger hon till den danska tidningen. Hon säger vidare att uppköpet inte är starten på en ”tjuvjakt” över Öresund samt att Storytel har en helt annan typ av verksamhet än den som kommer att bedrivas av Politikens nystartade svenska förlag, Polaris.

– Vi var inte intresserade av att köpa Norstedts i Sverige, som vi ser som ett utpräglat backlist-förlag. För oss var det inte rätt sak att göra uppköp, som vi ser Storytel göra, utan vi vill bygga vårt eget förlag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.