Tillbaka

Nära fördubblade vinsten

2017-07-04
av Kalle Laxgård
Maria Hamrefors, vd för Akademibokhandeln och Bokus.
Foto: Sara Mac Key

Akademibokhandelns resultat ökade från 34 till 60 miljoner kronor under 2016. Det visar företagets bokslut som nu offentliggjorts.

Sedan Akademibokhandeln skickade ut sin första kommuniké om 2016 har företagets resultat alltid visat den sammanlagda vinsten för Akademibokhandeln och nätbokhandeln Bokus.

I och med att företagens bokslut nu blivit offentliga finns även deras separata resultat tillgängliga.

Siffrorna visar att det är Akademibokhandeln som står för den stora vinstökningen av de två. Kedjan ökade resultatet efter finansiella poster från 34 miljoner kronor 2015 till 60 miljoner i fjol – nästan en dubblering.

Enligt vd Maria Hamrefors finns två huvudsakliga förklaringar till förbättringen.

– Vi har lagt ner flera olönsamma butiker de senaste åren. I fjol lade vi ner fyra och året innan var det också några. Det gör att de inte tär på vårt resultat längre, säger hon.

Den andra huvudförklaringen handlar om minskade kostnader, både i driften av butikerna och på central nivå. Utöver detta nämner Maria Hamrefors att Akademibokhandeln hade lägre avskrivningar i fjol, vilket också bridrar till det stärkta resultatet.

Vad säger det här generellt om möjligheten att tjäna pengar inom fysisk bokhandel?

– I årsredovisningens förvaltningsberättelse har vi tabell som visar utvecklingen över tid, säger Maria Hamrefors. Den visar att om man jobbar hårt och gör väldigt många olika saker så kan man få till en lönsamhet i den här typen av verksamhet. Tittar man på EBIT-nivå har vi förbättrat resultatet med 177 miljoner sedan 2012, när vi var som mest illa ute, samtidigt som vi stärkt oss ut mot kunderna. Det är vi verkligen jättestolta över.

Tycker du att marknaden blivit lättare eller svårare under den tiden?

– Det jag tycker är mest påtagligt är att marknaden förändras hela tiden, i många olika dimensioner. Det gör att man måste ha en lönsamhet för att kunna utveckla och investera. Det är väldigt viktigt ur ett längre perspektiv.

Omsättningsmässigt minskade Akademibokhandeln med 2,3 procent i fjol, till 1 251 miljoner kronor.

Som SvB tidigare rapporterat hade nätbokhandeln Bokus ett starkt år 2016 och ökade omsättningen med 8 procent, till 574 miljoner kronor. Vinsten steg från 36 miljoner kronor till 37,7.

Läs mer:

Fortsatt höga vinstkrav

Bokus räddade försäljningen

Tufft uppdrag

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.