Vad tycker du?

Tove Leffler om bredden på försäljningen av böcker.

Publicerad

Under de kommande veckorna kan det hända att du blir uppringd av någon som undrar vad du tycker om SvB. Det beror på att vi gör en läsarundersökning och vi vill veta vad just ni, våra läsare, tycker om tidningen, om den nya formen och om svb.se – vår hemsida. Så om just du blir uppringd ber jag dig att ta dig tid och hjälpa oss att bli bättre och ännu mer angelägna. Det är det vi vill.

   Precis som författare, förläggare, bokhandlare och i princip alla i bokbranschen också vill fortsätta att vara angelägna för alla de miljontals människor i Sverige som läser böcker. Vi såg redan i höstas att det verkar som att så är fallet – försäljningen under 2015 ökade. Nu verkar det som att trenden fortsätter.

   2014 års julhandel var mycket bra och enligt uppgift till SvB ska årets julhandel vara ännu bättre. Vad som dessutom är roligt att se är att det är bredden som säljer. Tittar man på decembers skönlitterära topplistor (som man hittar på vår hemsida svb.se) finns självklart svenska deckare, men även Jonas Hassen Khemiris Allt jag inte minns (Albert Bonniers förlag), Petter Stordalens Min hemlighet (Volante) och För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet av Yeonmi Park (Massolit).

   Flera förläggare pratar också om att 2015 var året då vi såg midlistförfattare sälja riktigt bra igen – ett segment som nämnts som nästan utdöende.

   Trots detta är det fortfarande svårt att få bokutgivning att gå runt om du inte får till en bästsäljare.

   Så hur ska man då gå med plus? I det här numret ger vi exempel på alternativa inkomstben. Flera förlag sysslar med uppdragsutgivning, även om det visat sig att få vill prata om det och det fortfarande verkar vara skamligt i vår bransch. Jag tycker inte att vi ska se det så.

   Att få i uppdrag att ge ut ett praktverk från en organisation eller ett företag kan, precis som en bästsäljare, möjliggöra annan och smalare eller mer riskfylld utgivning. Inget skamligt i det, bara vanlig förlagsekonomi.  

   När jag skriver detta är jag sjukskriven och beordrad vila för att barnet i magen inte ska titta ut i förtid. Det är lätt långtråkigt men det har också gett mig möjlighet att läsa mer än jag annars hinner. En sådan lyx! Jag kan verkligen uppskatta spänning och feelgood-litteratur, men i det här läget är jag också väldigt glad för att förlag hittar kreativa sätt att finansiera sin utgivning på, för det ges ut väldigt mycket bra litteratur i Sverige! Tack för det. 

Powered by Labrador CMS