Vem tar över?

Carina Jönsson om bokhandeln.

Publicerad

Som hundrädd har det alltid varit något av en chansning att besöka Daniel Soutines bokhandel i Kristianstad. Det kan ha varit så att jag någon gång genom åren vänt i dörren när en gigantisk irländsk varghund ockuperat butiken. Men som en läsande person uppväxt i en by utanför Kristianstad har det varit en ynnest att ha tillgång till en fristående bokhandel med nästan bara böcker i sortimentet och jazz spelande i högtalarna. Att det dessutom funnits två bokhandlar på samma gågata – det ligger en Akademibokhandel nästan snett mittemot Daniel Soutines butik – har gjort uppväxtstaden till en lite mer värdig plats att vistas på. 

Nu är framtiden oviss för Kristianstad Bokhandel. Efter 20 år som bokhandlare i staden vill 68-årige Daniel Soutine sälja butiken. Men att kränga en bokhandel är inte oproblematiskt. Svensk Bokhandel har tidigare rapporterat om de höga krav bankerna ställer för att låna ut pengar till blivande bokhandlare. En nära nog omöjlig ekvation där det krävs så mycket eget kapital att en person näst intill får sälja allt den äger för att ha en chans. 

Nu vill Bokhandlareföreningen lyfta frågan, som är en av de mest akuta för bokhandelns fortlevnad. En kartläggning som Svensk Bokhandel gjorde under förra året visade att fyra av tio av landets kommuner saknar en bokhandel. Och att 19 kommuner blivit av med sin enda boklåda under de senaste fem åren. Många bokhandlare ute i landet börjar, likt Daniel Soutine i Kristianstad, närma sig eller har passerat pensionsåldern. För bokhandelns fortlevnad krävs det inte bara att nya personer vill starta butiker, det krävs också att nya personer har möjlighet att ta över de bokhandlar som redan finns. 

Bokhandlareföreningen försöker nu att hitta konkreta lösningar på det växande problemet, vilket är helt rätt fråga att fokusera på för föreningen. Läs mer om hur de tänker kring vikten av att hitta nya krafter som tar över landets bokhandlar i Kalle Laxgårds reportage. Han och fotograf Sara Mac Key har även besökt Daniel Soutine, och hunden Murphy, i boklådan i Kristianstad. 

I förra numret av SvB rapporterade vi om missnöjet kring att ersättningen per lyssnad bok minskat kraftigt från Storytel till förlagen. I det här numret uttrycker Författarförbundet kritik mot streaming-tjänstens syn på upphovsrätten. Storytel har blivit en stor spelare i den svenska bokbranschen och har allt större betydelse för förlagens ekonomi. Det märks mer och mer i oron kring hur Storytel väljer att agera. Nu har företaget valt att börja kommunicera och svara på frågor kring sina avtal. Bra och helt nödvändigt för att slippa ett fortsatt växande missnöje från branschen.

Powered by Labrador CMS