Vem vill köpa Norstedts?

Tove Leffler om ett av våra mest prestigefyllda förlags framtid.

Publicerad

Vår årliga förlagsspecial är ett av våra mest populära nummer. Vi sammanfattar hur det har gått för förlagen och hur det går just nu.

    I år, precis som de senaste åren, är läsningen inte särskilt positiv. Sedan 2010 har antalet anställda inom förlagsbranschen minskat med 19 procent. Om man tittar på omsättning minskar den inte alls på samma sätt, vilket tyder på att det handlar om effektiviseringar och att göra fasta kostnader till rörliga. Frilansbudgeten har ökat under samma tidsperiod. Detta är något som alla branscher i Sverige har behövt gå igenom de senaste åren. Det är en modernisering som kan tyckas tråkig, men som är absolut nödvändig om man ska överleva.

    Enligt källor till SvB hade Norstedts nyligen ett informationsmöte där förlaget informerade om budgetarbetet inför nästa år. Där berättade man att förlaget fortsatt måste se över kostnaderna inför nästa år.

   Det kan tyckas konstigt. Det anrika förlaget på Riddarholmen har just släppt en internationell bästsäljare och dessutom meddelat att det kommer att ge ut två titlar till i Millenniumserien signerade David Lagercrantz. Framtidens inkomster borde vara säkrade.

   Ändå gör vd Otto Sjöberg helt rätt när han fortsätter att se över kostnaderna. Det har man varit lite för dålig på att göra på Riddarholmen tidigare.

   Norstedts har varit till salu i många år och ska man hitta någon köpare borde två kommande garanterade kassasuccéer (även om de inte når upp till någon av Stieg Larssons böcker eller ens Det som inte dödar oss) samt en effektiv och pengasnål organisation vara bästa möjliga förutsättningar för att äntligen hitta någon.

   Enligt uppgift till SvB är KF kräsna. De kommer inte att sälja förlaget till en riskkapitalist på samma sätt som de gjorde med Akademibokhandeln. Här finns för mycket prestige att förlora.

    Det har spekulerats om Natur & Kultur och Gyldendal. Till och med Bonniers har varit på tapeten. Om jag får gissa blir det ingen av dem.

   I stället är det mest troliga i dagsläget HarperCollins. Förlaget kom in på den svenska marknaden för ungefär ett år sedan via köpet av Harlequin. Genom att förvärva Norstedts skulle de få en stor katalog, ett välkänt och värdefullt varumärke och mycket goda förutsättningar för att bli riktigt stora och mäktiga på den svenska och, i förlängningen, den nordiska marknaden. De skulle också på riktigt kunna bli en konkurrent till Bonniers.  

Powered by Labrador CMS