NYHETER

SVT efterlyser svar från Lava efter SvB:s intervju

Peter Norrman, vd på Lava förlag.

SVT bemöter Peter Norrmans uttalanden i SvB:s intervju med Lava-vd:n. För SvB lyfter de ytterligare frågor de vill ha svar på och välkomnar vd:n att höra av sig till dem. Och Peter Norrman svarar på frågorna – genom SvB.

Publicerad Senast uppdaterad

I SvB:s intervju med Peter Norrman menade han att SVT:s granskning av svenska hybridförlag byggde på en felaktig premiss: att alla författare vill bli kända och tjäna pengar. Han menade också att SVT aktivt valt bort att prata med de författare som hade positiva erfarenheter av hybridförlag, och att det var därför han inte ville ställa upp på någon intervju med SVT.

Till Svensk Bokhandel skriver Karolina Andersson, ansvarig utgivare på SVT:s Kulturnyheterna, att granskningen inte handlade om författare som blivit besvikna för att de inte blivit kända eller rika på sin bokutgivning:

”Granskningen handlar om hybridförlag som utlovar hög kvalitet men som sedan inte levererar det de lovar, gör sig oanträffbara och sätter munkavle på kritiska röster. I stället för att få utlovat stöd under hela processen från manusutkast till tryckt bok känner sig många författare vi talat med lurade.”

SVT menar fortsättningsvis att flera av Lavas författare som de talat med upplever att Lava inte levt upp till den kvalitet förlaget utlovat, att marknadsföringen varit ”undermålig” och att förlaget varit svårt att få tag i efter att författarna betalat för sin utgivning.

Vad gäller avsaknaden av positiva erfarenheter av hybridförlag skriver SVT att det framgår både i deras nyhetsrapportering och i Kulturnyheternas fördjupningsprogram ”Författardrömmar” att det även finns nöjda författare på hybridförlagen:

”Granskningen handlar om de många författare som känner sig vilseledda av hybridförlagens marknadsföring samt det faktum att endast 4 av 26 intervjuade hybridförfattare har gått med vinst”, skriver SVT till SvB.

Frågan om antal exemplar

Kvarstår gör frågan om den författare som i SVT:s granskning hävdar att han endast fick 100 böcker tryckta, men som Peter Norrman i SvB:s artikel menar fick nästan 400 ex.

Till SvB säger författaren det handlar om, Börje Börjesson, att Lava från början tryckte 100 exemplar, men att man genom print on demand ökat upplagan i takt med att de första hundra exen sålt slut. I dagsläget innebär det att boken tryckts i strax under 400 ex.

Väcker ytterligare frågor

Till SvB skriver SVT att de försökt nå Peter Norrman i en och en halv månad. De vill ha svar på ett antal frågor, och skriver i ett mejl följande:

”Vi fortsätter att söka Peter Norrman för att få svar på våra ursprungliga frågor samt några nya:

  • Hur många av era författare har gått med vinst?
  • Hur många böcker refuserar ni?
  • Hur stor del av er vinst kommer från faktisk bokförsäljning, och hur stor andel kommer från författarnas investeringar?
  • Varför hade ni en sekretessklausul? Och varför har ni nu tagit bort den?
  • Författarförbundet varnar för att ingå avtal med er. Hur ser du på förtroendet för Lavas verksamhet i dag?

Så om du läser detta, Peter, varmt välkommen att höra av dig!”

Peter Norrman svarar

SvB har åter varit i kontakt med Peter Norrman för kommentar. Han låter hälsa att han väljer att inte svara när SVT kontaktar honom, men svarar på frågorna genom SvB.

Peter Norrman skriver att han anser det fel att fokusera debatten på hur många författare som går med vinst, och att man på Lava inte utlovar att en bokutgivning kommer att resultera i ekonomisk vinst.

”Detta kommunicerar vi tydligt inför kontraktsskrivande. För majoriteten av våra författare är detta helt enkelt inte en aktuell fråga, de har gett ut sin bok via oss, är nöjda med samarbetet och slutresultatet samt fått vad de har efterfrågat […] Det handlar om att utveckla sig själv och sitt skrivande, och att få sin bok utgiven. Personlig utveckling är snarare drivkraften, inte att försörja sig på författarskap eller bli berömd. Därför för vi inte statistik över hur många författare som gått med vinst”, skriver han.

Vad gäller antagningar och refuseringar skriver Peter Norrman att man sedan den 1 januari 2023 fått in ”nästan 10 000 förfrågningar om utgivning”, och att man under samma period gett ut knappt 1 100 titlar fram till i dag.

Hur stor del av er vinst kommer från faktisk bokförsäljning, och hur stor andel kommer från författarnas investeringar? 

”Vi omsatte 13 miljoner i återförsäljarledet 2023 och budgeten för 2024 är 19 miljoner. Utöver detta så säljer många av våra författare böcker via egna kanaler, till exempel föreläsningar, egen hemsida och dylikt”, skriver Peter Norrman.

Lavas sekretessklausul menar Peter Norrman fanns i avtalen på inrådan av förlagets jurister, på grund av att avtalen ”fått fötter på sociala medier”, men att man nu har tagit till sig kritiken och tagit bort klausulen helt och hållet.

Vad gäller förtroendet från författarna upplever Peter Norrman att det är ”orubbat från absoluta majoriteten” av förlagets författare. Han skriver även att han och Författarförbundets ordförande Anja Gatu ska ta ett möte i november för att diskutera hur de kan landa i ett avtal ”som båda parterna känner sig nöjda med”, och menar att de aldrig uppfattat förbundet som ”en motpart”.

Powered by Labrador CMS