Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Nordisk dialog på Stockholms litteraturmässa
Stockholms litteraturmässa fortsätter att växa. I år låg fokus på ljud och litteratur, samt dialog mellan nordiska författare.
-
Natur & Kulturs vd summerar 2024: ”Ett jättefint år”
År 2024 blev ett bra år för Natur & Kultur. Förlagets författare tog emot både Nobelpriset i litteratur och Nordiska rådets litteraturpris. Samtidigt blev rörelseresultatet stiftelsens näst högsta någonsin. Men för kurslitteraturen gick det desto tuffare.
-
Raoul Wallenberg-institutet får bidrag till biblioteksverksamheten
Regeringen delar ut ett engångsbidrag om tio miljoner kronor till Raoul Wallenberg-institutet. Pengarna ska stötta biblioteket, som under hösten varnade för att de skulle tvingas lägga ner om finansiering inte tillkom.
-
Spotify investerar stort i ljudböcker på andra språk än engelska
The Bookseller rapporterade nyligen om att streamingjätten Spotify planerar att investera stort i produktionen av ljudböcker på ”icke-engelska språk”.
-
Optimism och bredd på Bokbranschdagen
Utblickar i andra branscher och en kännbar optimism trots svåra tider. När Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen arrangerade årets upplaga av Bokbranschdagen var mycket sig likt, men detaljerna var finjusterade.
-
Bokreadatum 2026 spikat
Även nästa år startar bokrean på en tisdag – närmare bestämt den 24 februari 2026.
-
”Den stora trädgården” – ny utställningsyta på Bokmässan
Under årets Bokmässa i Göteborg lanseras en ny utställaryta, som går under namnet Den stora trädgården. Tanken är att samla nischade litterära mindre förlag.
-
Han blir ny programansvarig för litteraturscenen
I augusti tillträder Pontus Kipowski som programansvarig för litteratur på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. – Det känns förstås otroligt kul, säger han.
-
Titlarna som sålde bäst i mars
Ruth Kvarnström-Jones fortsätter att dominera topplistorna med hela två placeringar på listan över de fem mest sålda skönlitterära titlarna – för samma titel. Men fackbokstopplistan fortsätter att röras om.
-
Jenny Rogneby ger ut ny kriminalserie på Bookmark
Deckarförfattaren Jenny Rogneby ger ut ny bok – på nytt förlag. Tidigare serier har publicerats av Wahlström & Widstrand och Ordfront, men den kommande boken kommer på Bookmark.
-
Malmöbokhandeln fördubblar sin lokalyta
Queerbokhandeln Page 28 flyttar och får på så sätt dubbelt så stor lokalyta. Det ger utrymme för fler samtal och evenemang.
-
De vinner Stora bokvalet: ”Det känns overkligt”
Stora bokvalet är ett nyinstiftat pris där vinnarna koras av grundskolelever. I år vann Mikaela Fenner Alsin, Mikaela och Erik Wennstam samt Rihab Garci barnens röster.
-
Därför behåller förlagen den engelska originaltiteln
Fler böcker får behålla sin engelska originaltitel när de översätts till svenska. – Förr var det ett no-no att ha en engelsk titel på en svensk bok, men med den här målgruppen är det precis tvärt om, säger Petra Ward, förlagschef på WAPI.
-
Bokhandlareföreningen får nya medlemmar
Nu är Adlibris och Adlibris Pocket med i Bokhandlareföreningen, med 14 butiker. Det klubbades igenom på Bokhandlareföreningens senaste styrelsemöte.
-
Vampyrer, skräck och tullkris på Bolognamässan
På årets Bologna Children's Book Fair var det snarare tullkris än läskris som diskuterades bland deltagarna. Samtidigt är serieromanen fortsatt stark och skräcklitteraturen har tagit sig ut från Norden till resten av världen.
-
Butikerna om konkursen: ”Många som är ledsna”
I måndags kom beskedet att Klackenbergs Böcker & Papper går i konkurs, och från och med torsdag pågår utförsäljning i butikerna. SvB har pratat med butikerna, och med konkursförvaltaren Johan Norén som ser över möjligheten att sälja konkursboet.
-
Förlaget fyller 10 år: ”Finns orsak att vara stolt”
Det var 10 år sedan som bildandet av Förlaget skakade om den finlandssvenska bokmarknaden. SvB har pratat med Sophia Jansson, styrelseordförande i Moomin Characters, och Alexander Kråkström, vd på Förlaget, om hur starten gick till – och hur läget är idag.
-
”Kurvorna i statistikrapporterna är inte drivna av naturlagar”
Förlagen jagar nya bästsäljare med näsan i streamingtjänsternas topplistor och den fysiska bokhandeln har tappat självförtroendet. Det anser Eva Gedin, som vill se fler samtal om magkänsla på Bokbranschdagen.
-
Søren Ulrik Thomsen tar emot Svenska Akademiens nordiska pris
Svenska Akademiens nordiska pris uppmärksammar ”viktiga författarskap i de nordiska länderna”. I år går priset till den danske poeten Søren Ulrik Thomsen.
-
Starkt år för Penguin Random House
Penguin Random House ökade sitt resultat med 8,5 procent under 2024, rapporterar The Bookseller. Ökningen kommer från bland annat en stark backlistförsäljning och en stor omorganisering.
-
Satsar på två nya jättebokhandlar
Tysklands största bokhandelskedja Thalia planerar att öppna två nya bokhandlar som beskrivs som riktiga prestigeprojekt, rapporterar Bookseller.
-
Franska Marion Brunet får Almapriset
Den franska författaren Marion Brunet får årets Almapris. I sina romaner skildrar hon ungdomars revolt mot ett korrupt samhälle.
-
Därför startar alla bokklubb: ”Får mer ut av läsupplevelsen”
Bokcirklandet är inget nytt – läsandet har i alla tider haft en viktig kollektiv dimension. Samtidigt sägs det att ”aldrig någonsin förr” har så många haft bokcirkel som idag. SvB har pratat med tre bokcirklare som alla menar på samma sak: att intresset för bokcirkeln ökar.
-
Stärker det branschöverskridande samarbetet
Förläggareföreningen ansluter sig till Kreativ sektor, en förening som samlar de kreativa näringarnas branschorganisationer.
-
Klackenbergs i konkurs: ”Trist och tråkigt”
Nu står det klart – Klackenbergs Böcker & Papper går i konkurs. Efter att ha varit till salu i två år utan napp lägger kedjan ner.– Det kunde ha varit ett roligare avslut, säger vd Dag Klackenberg.
-
Linda Bondestam nominerad till prestigefyllt barnbokspris
Under måndagen tillkännagavs de nominerade till HC Andersen-priset för 2026. På listan syns förra årets Augustpristagare Linda Bondestam.
-
Fansen fortsätter hungra efter Hungerspelen-uppföljare
Suzanne Collins nya Hungerspelen-prequel har gjort succé på flera marknader efter världssläppet den 18 mars. Även i Sverige har titeln sålt väldigt bra, menar Ulrika Caperius på Bonnier Carlsen.
-
Frida Edman lämnar Bokmässan: ”Önskar henne varmt lycka till”
Under fredagen kom beskedet att Frida Edman, som varit ansvarig för Bokmässan i åtta år, slutar. Hon blir i stället ny vd för Göteborgs Stadsteater.
-
Frilansredaktörerna får branschen att gå runt
Frilansarbetarna bär en stor del av förlagsbranschens ansvar på sina axlar. Utan dem skulle dagens bokproduktion inte fungera. Men hur nöjda är de med villkoren i branschen?
-
Axel Liffner-stipendiet till litteraturkritiker
Kristoffer Leandoer tilldelas Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor. – Det låter så fånigt enkelt, men uppgiften är att läsa innantill, säger Leandoer till Aftonbladet.
-
Nigeria i fokus på internationell litteraturfestival
Under torsdagen invigdes Uppsala internationella litteraturfestival på Uppsala konstmuseum, som pågår till och med 29 mars. – Det är så mycket värme och kärlek här, säger Kholod Saghir, konstnärlig ledare för festivalen.
-
Branschen fortsatt ekonomiskt påverkad av pandemin
Vid årsskiftet stod över 16 000 svenska företag i anståndsskuld till Skatteverket, på grund av de uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter som beviljades under pandemin. I bokbranschen finns fortfarande en handfull företag som kämpar med att betala tillbaka sina anstånd.
-
Norstedts gör ännu ett författarförvärv
Efter att ha publicerat de flesta av sina titlar på Bonnierägda Forum släpper Fredrik Backman nu sin kommande roman på Norstedts i höst.
-
Patrik Hadenius något närmare ett språkmuseum
För ett år sedan sade Patrik Hadenius upp sig från sin roll som förlagschef på Norstedts för att realisera sin vision om ett språkmuseum i Stockholm. Drömmen ska bli verklighet – men än dröjer det några år tills museiportarna slår upp.
-
Så påverkas svenska förlag av Trumps tullar
Donald Trumps handelstullar kan få stora följdverkningar för bokbranschen – också i Sverige. – Först pandemin, sedan papperskris och prishöjningar. Nu kommer det fjärde P:et, politik, säger Markus Guldstrand, produktionschef på Bonnier Books.
-
Årets RISE-konferens: Världens bokhandlare träffades i Riga
2025 års upplaga av den europeiska och internationella bokhandelskonferensen RISE är avslutad. I år bjöd konferensen bland annat på samtal om vilka möjligheter bokhandeln har för att förbättra läskunnighet, och hur det är att driva bokhandel i krig.
-
Minusresultat för Bonnier i Norge: ”Brutalt dåligt”
2024 innehöll uppsägningar och slutade med ett minusresultat för Bonnier Norsk Forlag. Men året hade också viktiga ljuspunkter, rapporterar Bok365.
-
Norstedts värvar Mari Jungstedt – inklusive backlist
Under fredagen tillkännagavs att Mari Jungstedt byter förlag från Albert Bonniers till Norstedts. Hon har en ny spänningsserie planerad för 2026, och tar dessutom med sig sin backlist till det nya förlaget.
-
Tydlig försäljningsökning för lyrik och fantasy: ”Nästan allt säljer slut”
Bland den allmänna skönlitteraturens subgenrer är lyriken den som växte mest under 2024. Ännu mer växte fantasy, under genren deckare och spänning. Bakom fantasyns tillväxt ligger troligtvis sociala medier. Men att lyriken växer kan snarare förklaras av enskilda storsäljare.
-
Här är alla sommarens böcker
I SvB:s sommarkatalog presenteras över 700 titlar från 67 förlag. 45 debutanter möter sina läsare för första gången, och en oändligt populär 80-åring hyllas.
-
Borås Tidnings debutantpris till Ali Alonzo
Ali Alonzo får Borås Tidnings debutantpris 2025. Han prisas för sina ”oförutsägbara” dikter i boken Jag tänker bli äcklig.
-
Ekström & Garay startar lyrikimprint: ”Stort intresse för dikter”
Hoi-ägda Ekström & Garay startar ett imprint med fokus på poesi: Lyrikhuset. Enligt Ekström & Garays förlagschef Paul Nilsson står den svenska lyrikutgivningen inte i proportion till hur stort intresset för lyrik är i Sverige.
-
Volantes samarbete med EFN: Så blir den första boken
Den 10 april släpps den första boken i serien Sikt. Bakom utgivningen står EFN Bok, en del av medieföretaget EFN, och förlaget Volante. Syftet med serien är att tillgängliggöra smarta texter från hela världen och tipsa om utgivning även från andra förlag.
-
Digitala satsningar och AI-översättning på Forum
På Bokförlaget Forum gör man just nu flera satsningar på digital only-utgivning, bland annat genom långa norska serier. För att öka produktionshastigheten har förlaget börjat använda AI när titlarna ska översättas.
-
Maria Langs bokillustrationer auktioneras ut
Maria Lang var en av de mest inflytelserika författarna i deckargenren under 1900-talet. Nu auktioneras originalförlagorna till hennes bokomslag ut.
-
Sölve Dahlgren tilldelas hederspris på Storytel Awards
Branschsajten Boktuggs grundare Sölve Dahlgren får Synskadades stiftelses hederspris. Priset kommer att delas ut på Storytel Awards-galan under onsdagen, 19 mars.
-
Förbättrad försäljning under årets bokrea
Ugglan, Adlibris och SF-bokhandeln ökade alla försäljningen under årets bokrea, jämfört med förra året. Att rean startade på en lönedag lyfts fram som en av anledningarna till framgången.
-
”Business as usual” på årets Londonmässa
London Book Fair har rundat av för i år, och på plats i England var givetvis flera svenska förläggare. Årets mässa präglades bland annat av en fortsatt osäker fackboksmarknad och en mässhall som var stökigare än vanligt.
-
Översättning, dystopier och koreansk litteratur på Littfest
Littfest är över för i år. Festivalen bjöd under helgen på ämnen som norrländska män, urfolks rättigheter och ”den koreanska vågen”. SvB har tittat närmare på festivaltrenderna.
-
Stockholms bokmässa tillbaka på ”vanliga” besökarantalet
Förra året ringlade köerna långa utanför Konstakademien i Stockholm när det var dags för Stockholms bokmässa. I år var publikstorleken något mindre, men arrangörerna var mycket nöjda ändå.