Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Casia Bromberg lämnar familjeförlaget Brombergs
Casia Brombergs visstidsanställning som förläggare på Brombergs förlag, som sedan fyra år tillbaka ingår i Norstedts förlagsgrupp, kommer inte att förnyas. Anledningen stavas för dålig lönsamhet.
-
HarperCollins ska licensiera titlar till Microsoft för AI-träning
HarperCollins US har ingått ett avtal med ett techbolag för att låta en AI-modell tränas på förlagets titlar. Under onsdagen rapporterade Bloomberg att techbolaget i fråga är Microsoft.
-
Fransk succé bakom Sveriges lönsammaste förlag
Låga kostnader och en fransk fenomentitel. Där finns förklaringen bakom att Éditions J. är landets mest lönsamma allmänutgivande förlag. – Jag hade en nästan absurd omsättning och resultat 2023, säger vd Johanna Kinch.
-
Oron i Mellanöstern utmaning för tidigare vinstmaskin
Dar al-Muna har återkommande varit Sveriges mest lönsamma förlag. Men 2023 blev ett trögt år för förlaget som främst ger ut svenska barnböcker översatta till arabiska.
-
Rabén & Sjögren och Junibacken lanserar läsutmaning för förskolebarn
Det nya initiativet Lässtegen ska uppmuntra Sveriges förskolor att hålla fler lässtunder för sina förskolebarn. Målet är att varje deltagande förskola ska ha hållit minst 50 sagostunder under våren 2025.
-
Kaunitz-Olsson firar fem år: ”Vår fördel är att vi inte är marknaden”
Kaunitz-Olsson satte sin femårsplan direkt. Nu har det blivit dags att utvärdera den. – Vi är där vi siktade på att vara men vägen hit har inte varit den vi trodde, säger Thomas Olsson.
-
Förlagsspecial: Vinnare och förlorare 2023
2023 blev ett år då många förlag tvingades anpassa sig till en ny verklighet, långt ifrån pandemiårens försäljningsuppgång. Papperstunga förlag hade det särskilt tufft, medan de digitalt drivna förlagen fortsatte att räkna hem stora vinster.
-
Hotad journalist prisas på Fängslade författares dag
I dag, fredag, uppmärksammas fängslade och hotade författare på initiativ av PEN International. Bland annat delas Tucholskypriset ut till den jemenitiska författaren och journalisten Bushra al-Maqtari på Kulturhuset i Stockholm.
-
Astrid Lindgren-priset till ”hårdkokt” författare
Hårdkokt, lättläst och omedelbar. Så beskriver juryn årets Astrid Lindgren-pristagare Petter Lidbeck som tilldelas priset på 100 000 kronor för ett författarskap som ”hugger tag från första sidan”.
-
Nytt imprint leds av redaktör med koppling till Project 2025
Efter att förlagsgruppen Hachette meddelat att de startar ett amerikanskt konservativt imprint, tätt inpå Donald Trumps valseger, har anställda inom förlagsgruppen protesterat och rentav sagt upp sig.
-
Spotifys ljudböcker bidrog till rekordkvartal
Spotify gör ett rekordbra tredje kvartal, och bolagets ljudbokssatsning pekas ut som en av anledningarna till resultatet.
-
Förlagen om status, tillit och Grimwalkers nya deal
Paret Grimwalker blir förlagsmonogama, och kvar med nyheten står förlagen med deras pågående utgivning. Vad betyder det att författare blivit mer och mer mobila, och varför lever diskussionen om det stora förlaget som kör över det mindre förlaget kvar?
-
Arena och Mannerström överens – ska aldrig mer ge ut kockens böcker
Kändiskocken Leif Mannerström och Bokförlaget Arena har förlikats i rätten efter en flera år lång rättstvist. Båda parter andas nu ut och Leif Mannerström blir 37 pallar böcker rikare, rapporterar Sydsvenskan.
-
Litteraturrecensioner med poängsättning engagerar unga
Antalet unga som läser bokrecensioner i Norge har ökat med 16 procent sedan norska public service-bolaget NRK införde poängsystem i sin litteraturkritik, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Nu börjar NRK även recensera romance, för att fortsätta nå unga läsare.
-
Grimwalkers blir monogama – samlar utgivningen hos Forum
De beskriver sig som ”polyamorösa i förlagshänseende”. Men nu tar Leffe och Caroline Grimwalker hela sin utgivning till Forum. – Vi avslutar alla andra serier vi har, och hamnar under Forums tak. Där är tanken att vi ska stanna, säger Caroline Grimwalker.
-
Saga Egmont rekryterar tidigare Storytelförläggare
Sofia Falk blir ny förläggare med inriktning på spänningslitteratur hos Saga Egmont. Därmed pausar hon sitt engagemang i konsultbyrån Prolog produktion som hon startade tillsammans med två vänner i februari i år.
-
Stjärnkocken Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset 2024
Vid en gala under måndagskvällen tilldelades kocken och kokboksförfattaren Paul Svensson det nyinstiftade Cajsa Warg-priset.– En enorm bekräftelse på att vi gjort rätt i ett projekt som vi tyckt mycket om att arbeta med, säger en lycklig vinnare.
-
Taylor Swift släpper bok på eget förlag
Lagom till Black Friday, den 29 november, släpper Taylor Swift boken The Official Taylor Swift – The Eras Tour Book. Förlaget som ger ut boken? Artistens nystartade imprint Taylor Swift Publications.
-
Klas Östergren prisas för sina Stockholmsskildringar
Svenska PEN:s Bernspriset tilldelas i år författaren Klas Östergren för att han ”i decennier levandegjort Stockholm”.
-
Rusning efter böcker om demokrati och tyranni efter valet i USA
Bara en dag efter att Donald Trump konstaterats som vinnare av det amerikanska valet hade försäljningen av böcker om demokrati, tyranni och feminism ökat markant i USA, rapporterar The Guardian. Två dagar efter valet hade titlarna stigit ytterligare.
-
Den fjärde Adlibrisbutiken öppnar i november
Adlibris har redan tidigare flaggat för att Malmö är nästa ort där kedjan etablerar en ny fysisk butik. Den 23 november öppnar de dörrarna på Södra Förstadsgatan.
-
Den motsägelsefulla trenden: läskris och skrivarboom
Det talas om en läskris. Men på förlaget Offside Press märks samtidigt en annan trend: svenskarnas ökade intresse för att skriva. En bok om skrivtips sålde slut på bara någon månad, och intresset för tidningen Skriva har nått nya höjder.
-
Lind & Co går in i Italien: ”Vi kan göra skillnad”
Efter en tids tveksamhet gör Lind & Co nu en satsning i Italien – som är den fjärde största bokmarknaden i Europa.
-
De är nominerade till årets bästa kriminalroman
Svenska Deckarakademin har tagit fram tio titlar som ska tävla om att bli årets bästa svenska respektive översatta kriminalroman.
-
Raoul Wallenberg-institutets bibliotek riskerar nedläggning
Biblioteket samlar litteratur med fokus på internationell rätt och mänskliga rättigheter, och är norra Europas största i sitt slag. Men på grund av ekonomiska svårigheter kan biblioteket nu tvingas lägga ned, rapporterar DN.
-
Storytel rekryterar Spotifychef till nyinrättad tjänst
Den 18 november går Amanda Waldås, tidigare marknadschef på Spotify, till Storytel och den nyinrättade tjänsten som PR- och marknadschef för de nordiska marknaderna. Samtidigt byter Storytel Nordens PR-chef Therese Lindström tjänst.
-
Fler böcker än någonsin censureras på amerikanska skolbibliotek
Bokcensuren i USA fortsätter att växa, enligt en ny rapport från PEN America. Över 4 000 titlar har plockats bort från skolbibliotek runtom i landet under det senaste året.
-
Adlibris samlar alla varumärken – butikerna byter namn
Pocket Shop och Campusbokhandeln får nya namn. Samtidigt får både de och Adlibris ny grafisk form. Det är ett sätt att visa att utbudet är sammanhållet, enligt Adlibris vd Jonas Karlén.
-
Mässintresset ökar – besöksrekord på nordiska bokmässor
Besökarna verkar ha hittat tillbaka till våra grannländers bokmässor, när både finska Helsingfors bokmässa och danska Bogforum visar upp nya besöksrekord. Samtidigt lockade bokmässan i Frankfurt fler besökare än förra året.
-
Tidskriften 20TAL söker Sveriges framtida poeter
Med poesiscenen AKT UNG! vill 20TAL för trettonde året i rad skapa en plattform för återväxt i den svenska litteraturen. Nu uppmanar de unga poeter att skicka in sina dikter för att bli en del av poesiscenen.
-
Joakim Rubin lämnar Storytels styrelse
Under fredagen meddelande Storytel att Joakim Rubin avgår som ledamot i Storytels styrelse med omedelbar verkan.
-
SVT efterlyser svar från Lava efter SvB:s intervju
SVT bemöter Peter Norrmans uttalanden i SvB:s intervju med Lava-vd:n. För SvB lyfter de ytterligare frågor de vill ha svar på och välkomnar vd:n att höra av sig till dem. Och Peter Norrman svarar på frågorna – genom SvB.
-
Publit mot självstyre: ”slutstationen är att sätta våra egna löner”
På Publit håller man just nu på att ställa om till en självstyrande organisation, alltså en organisation utan hierarkier. Om allt går som tänkt kommer de anställda få lov att fatta alla beslut själva – till och med vad de ska tjäna.
-
Ökad försäljning och minskad lönsamhet för Scandbook
Under årets tredje kvartal ökade försäljningen mer än vad man hade räknat med på Scandbook, vilket medförde kostsamma insatser för att kunna hålla leveranstiderna.
-
Mellanförlagen faller mellan stolarna i litteraturkritiken
Vilka genrer och förlagsprofiler ger störst chans att bli recenserade? Det har forskarna Hanne Willekens och Daan Vandenhaute undersökt i en ny forskningsantologi, utgiven vid avdelningen för litteratursociologi på Uppsala universitet.
-
Böckerna som sålde bäst tredje kvartalet
Ruth Kvarnström-Jones bästsäljare från förra året fortsätter att gå som tåget och toppar verkstopplistan för det tredje kvartalet. Fackbokslistan leds av en digital raket.
-
Lätt uppåt för bokförsäljningen under tredje kvartalet
Den totala bokförsäljningen ökade något under det tredje kvartalet i år jämfört med förra året men ligger fortfarande back på årsbasis, visar ny försäljningsstatistik.
-
Lava svarar på kritiken: ”Orättvist påhoppade”
När Författarförbundet gick ut med en varning mot Lava förlag kom det som en överraskning för förlaget. SvB träffar Lavas vd Peter Norrman som tillbakavisar kritiken från Författarförbundet, och talar ut om den stora SVT-granskningen.
-
Storytel fortsätter växa – gör rekordsiffror tredje kvartalet
Storytels justerade EBITDA-resultat landar på 178 miljoner kronor för tredje kvartalet 2024 – en ökning på 77 procent jämfört med samma period förra året. Detta är det högsta resultatet någonsin, menar Storytels nytillträdda vd Bodil Eriksson Torp.
-
Utgivningsstopp hos fyra brittiska Bonnierförlag
Bonnier Books UK konsoliderar sina imprint och inför utgivningsstopp på fyra förlag. I samband med detta tvingas också tre personer att lämna sina poster.
-
Svenska författare till danska bokmässan Bogforum
Till helgen, 1 till 3 november, äger Danmarks största litterära evenemang Bogforum rum i Köpenhamn. Flera svenska författare väntas delta – och 40 000 besökare.
-
Hoi-ägt förlag i konkurs: ”Vi tar hand om författarna så gott vi kan”
Det danska förlaget Superlux, som köptes av svenska Hoi i april 2023, går i konkurs efter att de inte kunnat betala av sina skulder. Hois vd Lars Rambe säger att han inte visste hur illa det var ställt när Hoi köpte förlaget.
-
Så kan de finlandssvenska förlagen påverkas av höjd bokmoms
Den finska regeringens beslut att höja bokmomsen kan komma att klubbas igenom till årsskiftet. På Helsingfors bokmässa i veckan är bokmomsen ett av samtalsämnena. – Allt som är dåligt för boklådorna är dåligt för förlagen, säger Alexander Kråkström, vd på finlandssvenska Förlaget.
-
Bokbranschen surfar på gamla meriter
Branschens marknadsledare behöver fokusera på att få hela marknaden att växa – inte ”stjäla godis från småungar”. Det menar SvB:s gästkrönikör Björn Rietz, som förespråkar reklambranschens strategier för att uppnå bokbranschens fulla potential.
-
Ny plattform ska licensiera bokrättigheter till AI-företag
”If you can’t beat them, join them” är nystartade rättighetsplattformen Created by Humans slagord, när de vill göra det enklare för rättighetsinnehavare att licensiera sitt material till AI-företag. På så sätt blir det också lättare för AI-företagen att träna sina modeller på material som de kommit över på laglig väg.
-
Rekordomsättning och nollresultat under Bokusgruppens tredje kvartal
Bokusgruppen redovisar en historiskt hög omsättning för årets tredje kvartal. Samtidigt tappar de i resultat, både under tredje kvartalet och under årets första nio månader, jämfört med förra året. Det beror delvis på förvärvet av sex franchisebutiker.
-
Författarförbundets Lavavarning: ”De är inget förlag”
Under tisdagen gick Författarförbundet ut med en varning för hybridförlaget Lava. Detta efter en granskning av SVT, samt över 80 granskade avtal där förlaget vägrat gå med på Författarförbundets rekommendationer.
-
Norrman får Nordiska rådets litteraturpris
Den norske författaren Niels Fredrik Dahl får Nordiska rådets litteraturpris för romanen Fars rygg, enligt norska kritiker en höjdpunkt i hans författarskap.
-
Bonnierdominans bland årets Augustprisnomineringar
Årets nomineringar till Augustpriset kritiseras för att vara för Bonniertillvända. Men priset, som delas ut av Förläggareföreningen, och dess jurygrupper ska inte ta hänsyn till förlag när nomineringslistan tas fram. Det menar Förläggareföreningens vd Mikaela Zabrodsky.
-
Debutanter och veteraner nominerade till årets Augustpris
Debutanten Agri Ismaïl kan få Augustpriset för sin roman Hyper samtidigt som väletablerade Karolina Ramqvist och Mirja Unge båda är nominerade för första gången.