LEDARE

Är det stabilt?

Kvartalsrapporter, bokförsäljningsstatistik och panelanalyser under Bokbranschdagen. Chefredaktör Carina Jönsson gnuggar händerna.

Publicerad Senast uppdaterad

Sällan har jag varit så nyfiken på en kvartalsuppdatering som det här året. Där 2022 förvisso blev det näst bästa någonsin försäljningsmässigt för branschen som helhet spretade ändå siffrorna när man började närstudera dem. När branschföreningarna presenterade rapporten över årets tre första månader visade den stabilitet över lag. Bokförsäljningen ökade 0,3 procent mot samma period förra året.

När man granskar siffrorna så ser man att många tendenser från förra året kvarstår in i 2023: strömningstjänsterna växer fortsatt ensiffrigt, nätbokhandeln fortsatte att backa medan fysisk bokhandel fortsätter sin återhämtning efter pandemin.

Två utropstecken från förra året var att fackboken tappar markant i försäljning, en utveckling som fortsätter, medan barn- och ungdomsboken, som såg en oroande minskning 2022, stabiliserade försäljningen under första kvartalet. Nu är de tre första månaderna inte de starkaste under året, men en fingervisning ger de.

För att ytterligare gräva ner oss i hur branschen utvecklas i en osäker tid av inflation och ökade kostnader har vi i det här numret gjort en enkät med de största aktörerna i branschen och låtit dem berätta hur deras prognoser ser ut. Glädjande nog tror en majoritet av dem på lika eller ökande omsättning i år. Enkäten visar bland annat också att det finns en stor kostnadsmedvetenhet ute i branschen, att vissa tror att de kommer att behöva dra ner på personal och ett stort förlag flaggar för att man kommer att minska antalet utgivna titlar. Missa inte den här spännande läsningen från sidan 16 och framåt.

Och som om det inte vore nog så har vi ett långt panelsamtal inplanerat på Bokbranschdagen 2023, som Svensk Bokhandel i samarbete med Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen anordnar den 11 maj på Södra teatern, där panelen kommer att djupdyka ytterligare i vart bokbranschen är på väg. Det ska bli oerhört intressant att höra hur de ser på framtiden. Själv är jag nyfiken på hur panelen ser på den explosionsökning som försäljningen av utländska böcker har, i princip bara engelska böcker. Vad innebär den ökningen för den översatta boken framöver?

På tal om Bokbranschdagen är jag väldigt stolt över den även i år. Det ska bli underbart att få samla branschen, dagen blev snabbt fulltecknad, och jag ser fram emot intelligenta tankar kring AI, läsfrämjande, kvalitetslitteratur och att höra vad Storytels lite medieskygge vd Johannes Larcher har att säga om hur han ser på ljudbokens framtid.

Och så ser jag så klart fram emot att få mingla och höra fler framtidstankar från er som satt i publiken. Vi ses på Södra teatern!

Powered by Labrador CMS