I förra veckan var Svensk Bokhandel med och arrangerade Bokbranschdagen för första gången. Det är så klart hedrande att våra gamla ägare i branschföreningarna gett oss i uppdrag att styra dagen och programmet. Men det var faktiskt rätt nervöst också. Nu ska jag inte vara blygsam här: det blev en otroligt lyckad dag. Programmet var fullspäckat av en mix av intressanta panelsamtal, föreläsningar och roliga instick – det var en uttalad idé att få till en dag som var nyhetsdriven, tempoväxlande och hade inslag av lättsamhet. Men dagen blev också en succé på grund av glädjen över att få ses igen. Det var påtagligt. Energin i rummet var rolig att se, det var högt i tak och många skratt.
Branschen har haft ett dunderår 2021 och även om mörka moln tornar upp sig framöver, läs mer om det på sidan 8 och 9, så var det inget som paneldeltagarna var så sugna på att ha för dystra tankar kring. Det var en optimistisk bransch som träffades på Nalen.
Det var extra uppfriskande att Norstedts förlagsgrupps vd Eva Gedin och Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius gav varandra små nålstick fram och tillbaka på scenen, något flera glatt kommenterade i pausen. Eller var det kanske att båda fick någon slags Tourettes och var tvungna att upprepa ordet ”fucking” vid flera tillfällen, som piggade upp mest kanske. Jag skrattade i alla fall.
En annan sak många kom fram och pratade med mig om på minglet efteråt var hur härliga Ugglans vd Anders Billing och English Bookshops Jan Smedh var på scenen. De bjöd verkligen på sig själva samtidigt som de gav rätt handfasta tips för att bli en framgångsrik bokhandlare.
Och på tal om det. Bokhandlareföreningens ordförande Maria Hamrefors gjorde en dragning över hur bokhandeln gått under pandemin. Hon rev ner applåder när hon visade att den bokhandel som ökat omsättningen mest förra året var Mariaplans bokhandel i Göteborg. Uppgiften hon hänvisade till kom från den Bokhandelsspecial som vi presenterar i detta nummer, och visst ligger Mariaplans där och tronar på snabbväxarlistan.
I år har vi också tagit fram extra statistik över hur det ser ut för de bokhandlare som inte nått upp till en omsättning på fem miljoner och där finns det några lokala små boklådor som haft pangår 2021. Bland annat har vi pratat med Äppelvikens bokhandel i Bromma, som ökade omsättningen med 60 (!) procent. Hur har det varit möjligt? Och hur ska man tänka framöver när pandemin bedarrat och folk förmodligen återgår till vanligare köpmönster igen?
På sidan 9kan du läsa en intervju med HUI Researchs tillförordnade vd Emma Hernell som tror att en vanlig ”svenssonfamilj” kommer få ökade kostnader på 4 000–5 000 kronor i månaden till hösten. Hon tror dock inte att det är böcker som drabbas först när konsumenterna ser över sina inköp. Det blir tuffare tider – men optimismen i branschen tror jag ändå är rimlig. Vi kommer inte se ett år som 2021, men jag känner ingen katastrof närma sig.
Nästa nummer av Svensk Bokhandel kommer lagom till Bokmässan. Till dess ses vi på svb.se!