Fasta bokpriser en möjlig framtid!

Susanne Hamilton för fram många bra tankar om bokens framtid i artikeln »Noff vill debattera fasta bokpriser« (svb.se 7 juli).Men hon hävdar att prispressen på böcker ligger hos återförsäljarna som grupp, vilket är fel. Det är många olika aktörer som är inblandade i försäljning direkt till konsument.I bok

Publicerad

Susanne Hamilton för fram många bra tankar om bokens framtid i artikeln »Noff vill debattera fasta bokpriser« (svb.se 7 juli).Men hon hävdar att prispressen på böcker ligger hos återförsäljarna som grupp, vilket är fel. Det är många olika aktörer som är inblandade i försäljning direkt till konsument.I bokhandeln är vi drabbade av den förödande priskonkurrens som råder och som andra driver på (läs varuhusen, nätbokhandeln, bokklubbar). Ett stort antal bokhandlare redovisar i dag minusresultat och många kommer att försvinna från marknaden på sikt.

Prispressen kommer framför allt från de förlag som äger direktförsäljning till konsument via internethandeln och bokklubbar. Bonniers via Adlibris, KF via Bokus.

Många förläggare, som inte har direktförsäljning inom koncernen, har det säkert jobbigt med de rabattkrav som ställs från stora köpare som Akademibokhandeln och internethandeln. Många förlag gör som Susanne Hamiltons, man lämnar rabatten, samtidigt som man själv börjar sälja direkt till konsumenten. Ofta till internethandelns pris och man bidrar därmed till ytterligare press på bokhandeln. Långsiktigt en tveksam strategi.

Jag hoppas på en lösning för bevarande av en kvalitativ bred bokutgivning, tillgänglig för alla konsumenter i bokhandeln. Införande av fasta priser av något slag skulle skapa en sundare bokbransch. Många länder i Europa har någon form av prisskydd.

Hans Carlsson
Bokhandlare

Powered by Labrador CMS