Kunskap framför allt

Carina Jönsson om James Daunt och det nya numret.

Publicerad
Sara Mac Key

År 2011 tog den brittiska bokhandlaren James Daunt, som 1990 grundade den lilla kedjan Daunt Books, över som vd för bokhandelskedjan Waterstones. Mattias Fyrenius, före detta strategi- och utvecklingsdirektör på KF media och numera vd för Nobel media, twittrade nyligen att det var: »Som om Hedengrens tagit över Akademibokhandeln.« 

Det var ett sargat Waterstones som James Daunt blev chef över. Men efter att ha stängt butiker som gått dåligt, renoverat flertalet andra, skurit i personalstyrkan och plockat bort 200 butikschefstjänster visar Waterstones nu svarta siffror. Enligt James Daunt ska kedjan, som i dag består av 270 butiker, öppna minst tio nya i år.

Det som James Daunt gång på gång lyfter fram som speciellt betydande för att Waterstones nu går med vinst är personalen.

Under sin tid som chef har han betonat betydelsen av att bokhandelsmedarbetarna är ute på golvet och hjälper kunderna. James Daunt har även tryckt på vikten av handsäljning. Att personalen är påläst och kan väcka kundernas intresse för specifika titlar på ett genuint sätt är a och o för »nya« Waterstones.

I det här numret presenterar vi vår årliga Lönespecial. Ett nummer som vi ofta brukar få samtal kring av folk i branschen när det börjar bli dags att löneförhandla. Att veta vad kollegorna tjänar kan vara av stor vikt när det är dags för förhandling.

Förutom listorna med individuella personers löner har SvB:s reporter Sara Djurberg träffat två anställda på Akademibokhandeln. Samtidigt som de högsta cheferna fick stora lönepåslag då kedjan vände till vinst 2014, fick de flesta butiksmedarbetarna en vanlig höjning på 2,2 procent. I intervjun säger de anställda att de från företagets sida pushas till att bli bättre på att ge information och att deras kunnande ska premieras. Samtidigt får de ingen arbetstid till att till exempel läsa recensioner.

Många som jobbar i bokhandel gör det för att de är intresserade av litteratur. Det är vanligt att medarbetare har pluggat litteraturvetenskap och många av dem tillbringar en stor del av sin fritid med att läsa. Att som arbetsgivare ta vara på den enorma kunskapen borde vara en självklarhet. 

Till årets lönespecial har vi tagit med uppgiften inkomst av kapital. Detta då många bokhandlare och agenter har en del kapitalinkomster från sina företag. Genom att ta med siffran anser vi att vi ger en mer heltäckande bild över branschen.

En bokhandlare som det gått bra för i nästan alla år är Sven-Erik Johansson i Göthes bokhandel i köpcentret Ringen i Stockholm. Snart tar hans son över bokhandeln. Vi har besökt dem båda på plats i butiken. Hur ser de på framtiden? Missa inte att läsa det!

Powered by Labrador CMS