Bookbeat går över till tidsbaserad ersättning och sänker samtidigt den totala ersättningen till förlagen. Det avslöjar vår reporter Lars Schmidt i det här numret av Svensk Bokhandel.
Bonnierägda Bookbeats vd Niclas Sandin erkänner att streamingtjänstens inköpspriser sänks, något som han inte tycker är orimligt. Han anser nämligen att förlagen har »subventionerat« Storytel genom att ge konkurrenten avtal som legat långt under Bookbeats nivå.
(Om det är okej att vara en smula petig, så kan man ju faktiskt som en parentes tillägga att Bonnierförlagen inte subventionerat Storytel, utan fått över 40 kronor per lyssnad bok i fast ersättning, samtidigt som andra förlags rörliga ersättning sjunkit till 17 kronor och 82 öre per bok. Storytels vd Jonas Tellander bedyrar att Bonniers pengar tas utanför den så kallade potten och inte påverkar de andra förlagens ersättningar. Och de orättvisa effekterna för längre ljudböcker i själva revenue share-affären har Tellander berättat att han vill komma åt genom att gå över till tidsbaserad ersättning efter årsskiftet.)
Bokförsäljningen räknat i kronor ökade med 6,2 procent under första halvåret 2018. Och det är framför allt streamingtjänsterna Bookbeat, Nextory och Storytel som driver utvecklingen. Försäljningen för de digitala abonnemangstjänsterna var 36,9 procent högre än första halvåret 2017.
Den uppåtgående trenden förstärktes under sommaren. Tredje kvartalet visade en ackumulerad tillväxt på 26 000 nya kunder för Bookbeat i Sverige, efter att företaget lanserat sitt familjeabonnemang i juni. Intäkterna de första nio månaderna ökade med 111 procent för Niclas Sandin.
Men ändå blåser det snåla ljudboksvindar i förlagsbranschen.
En förläggare berättar anonymt för SvB hur deras förlag drabbas av Bookbeats nya avtal; det blir en reell intäktssänkning på 30–35 procent. I dag får just det förlaget 30 kronor per lyssnad bok, men när ersättningen blir 2,50 kronor per timme kommer förlagets i snitt 8,5 timmar långa böcker att inbringa 21 kronor.
Niclas Sandin vill bli av med snedvridningen att exempelvis åtta böcker på tre timmar får fyra gånger mer i ersättning än två långa böcker på 12 timmar – trots att totalsumman är 24 timmar i båda fallen. (200 kronor mot 50 kronor om ersättningen är 25 kronor per bok.)
Det är ju sjyst. Den matematiken hänger jag med i.
Jag tror att det blir svårare att få ihop ekvationen att den ökade rättvisan leder till sänkta ersättningar totalt för förlagen.
Pia Printz lät helt sonika bli att skriva på avtalet innan hon sålde Printz Publishing till Norstedts förlagsgrupp. Det blir en uppgift för Otto Sjöberg.
Det är ingen vågad gissning att Bookbeats nya avtal kommer att vara veckans snackis i förlagsbranschen. Och hur länge kan Nextory betala förlagen nästan dubbelt så mycket som sina konkurrenter i snitt?