Omoralisk diskriminering
Jag blev både ledsen och arg när jag läste i Svensk Bokhandel att A&O börjat prisdiskriminera oss. När vi startade Adlibris dominerades branschen av några få aktörer och böcker såldes nästan...
Jag blev både ledsen och arg när jag läste i Svensk Bokhandel att A&O börjat prisdiskriminera oss. När vi startade Adlibris dominerades branschen av några få aktörer och böcker såldes nästan bara i traditionell bokhandel. Sedan dess har konkurrensen stadigt ökat och priserna pressats neråt.
Att diskriminera den som fokuserar på att hålla kostnaderna nere och sälja böcker billigt är garanterat inget som leder till ökad försäljning. Det är definitivt inte heller något som bokköpare runt om i landet gagnas av.
Jag håller med om att det är tråkigt att allt färre svenska kommuner har en fysisk bokhandel men gläds åt att alla, oavsett var man bor, kan köpa billiga böcker.
Jag vet att många små förlag uppskattar det vi gjort för dem i en tid då kedjornas centrala inköp omfattar allt färre aktörer och titlar. Om jag hade ett litet förlag skulle jag vara oroad över kedjornas dominans och att sortimentet blir alltmer likriktat i den fysiska bokhandeln. Adlibris gör däremot sitt bästa för att ha alla titlar på alla de språk som våra kunder efterfrågar. De 1 000 mest populära titlarna står för endast 25 procent av försäljningen. Under det senaste året har vi sålt över 400 000 olika titlar varav hälften i endast ett exemplar ur ett sortiment på mer än tre miljoner titlar. Detta tycker jag är rena motsatsen till en utarmning.
Om ett stort förlag prisdiskriminerade en bokhandel så vore det olagligt, att A&O gör det är bara omoraliskt. Om Dag Ståhle ville skydda den fysiska bokhandeln så fick han ge sig på allt från mataffärer, bensinmackar, kiosker, hyresvärdar, finanskriser med mera. Det är nog lättare att försöka demonisera oss men om Dag Ståhle ångrar sig och vill börja sälja sina böcker hos oss igen, utan diskriminering, är han välkommen att höra av sig.
PÄR SVÄRDSON
GRUNDARE OCH VD ADLIBRIS