Ordets makt
Det är svårt att arbeta en dag som denna. Tankarna går ständigt till skadade, anhöriga och alla som på ett eller annat sätt drabbats att attentatet på Drottninggatan i Stockholm i fredags.
Flera av Sveriges förlag och boklådor ligger i närheten av attentatsplatsen. Och jag vet att flera öppnade sina dörrar för alla de människor som var fast inne i stan. Många blev också kvar på jobbet långt längre än väntat, då ingen i närheten av Drottninggatan fick lämna på många timmar efter dådet. Men den värme och generositet som präglade hela Stockholm, präglade även bokbranschen.
"Varför hade jag inte utbildat mig till läkare, det enda rimliga yrke som finns tänkte jag när blåljusen svängde ned för backen", skrev Leopards förlagschef Moa Elf Karlén på Facebook. Hon befann sig på Drottninggatan när lastbilen kom.
På Facebook skrev författaren Fredrik Backman "Jag inser att det här är en liten och banal sak i det stora sammanhanget" när han erbjöd sig att betala för alla som köpte barnböcker på Akademibokhandeln vid Odenplan dagen efter dådet.
Och visst kan böcker och läsning kännas perifert när det behövs blod, sjukvård, mat och husrum.
Samtidigt får vi inte glömma ordets makt.
"När jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för mig. Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet, hon lät mig ställa frågor och vi började alla samtal så. Med böcker."
Anledningen till att Fredrik Backman ville skänka böcker var just den ovan.
Böcker förklarar världen, lär oss om det okända, gör oss mindre rädda, mer nyfikna och – är jag helt övertygad om – till bättre, mer empatiska och omtänksamma människor.
Fortsätt att ta hand om varandra!