Den vanligaste reaktionen när vi inför det här numret kontaktade nio stora företag i branschen för att prata om värdegrundsarbete har varit: »Vad bra att ni lyfter den här viktiga frågan!«
Ingen har så klart missat Metoo-upproren, som i Sverige startade med att teaterns kvinnor gick ut och berättade om övergrepp och trakasserier med #tystnadtagning i Svenska Dagbladet i november. Och Metoo har inte slutat. Berättelserna fortsätter att välla fram – överallt, från alla delar av samhället, på alla plattformar.
SvB har skrivit om Metoo på olika sätt under hösten och vintern. Vi har även uppmanat läsarna att mejla till oss, så att vi skulle kunna lyfta frågan. Och vi har fått in några vittnesmål. Vissa incidenter ligger långt tillbaka i tiden och andra är färska. Men berättelserna har varit för få för att bygga ett upprop kring, och i vissa fall, där vi velat berätta om specifika arbetsplatsfall, har drabbade personer inte velat berätta. Inte ens anonymt. Det är svårt att kliva fram. Det är för jobbigt att behöva återuppleva svåra minnen igen.
Här tar vi avstamp i hur vi behandlar varandra i bokbranschen. Och framför allt: Vilket ansvar tar arbetsgivarna för att personalen inte far illa på jobbet?
Vi har ställt frågor kring hur några av de största företagen i branschen fångar upp trakasserier och övergrepp, men också hur man mer konkret jobbar med uppföljning av anmälningar. Och – så klart – hur man arbetar för att förebygga så att det inte uppstår arbetsmiljöproblem över huvud taget. Många av företagen har jobbat med värdegrundsarbete under en lång tid och har även engagerat personalen i att tillsammans lägga fram riktlinjer för hur en optimal arbetsplats ser ut. Flera av företagsledarna berättar också om hur just Metoo påverkat deras arbete inom organisationen, men även hur de reagerat personligen:
»Jag är förfärad över både innehållet i många av de vittnesmål vi fått ta del av – och mängden«, säger exempelvis Akademibokhandelns vd, Maria Hamrefors (läs mer, med start på sidan 18).
Jag är också förfärad. Och jag hoppas att bokbranschens arbete fångar upp det mörkertal som vi ändå vet finns ute på företagen. Även det som sker utanför arbetsplatsens väggar – på säljmöten, på mingel, i kontakt med författare.
Och så vill jag en gång för alla påminna om att orden: »Hen är sån, det är inget att bry sig om«, aldrig någonsin är ett giltigt svar när någon betett sig illa eller sagt något olämpligt, opassande eller taskigt.
När det här numret hamnar hos er har PeKå Englund tagit över som publisher på SvB och kommer att skriva på den här platsen framöver.