Katrineholm. En av dessa orter som växt fram intill järnvägen mellan Stockholm och Göteborg. När Statistiska centralbyrån gjorde sin mätning 2015 blev det nytt befolkningsrekord med 33 432 invånare.
Det är ynkligt att Katrineholm inte har en boklåda.
I 116 år fanns Hjalmar Petterssons Bokhandel där. De senaste 14 åren med familjen Helmér som ägare. Men kvart över fem, då det förr brukade vara en kö av kunder i bokhandeln, sitter Jan Helmér hemma vid köksbordet.
I år skulle han ha 40-årsjubilerat i bokbranschen. Men konkursen kom emellan.
Det har gått åtta dagar sedan familjen Helmér stängde butiken för sista gången.
De försöker göra skojiga saker också. Jan Helmér varvar att berätta om hur de åkte till Stockholm och tittade på Magnus Uggla med att redogöra för konkursutförsäljningen.
»Först kom stamkunderna och var ledsna och sedan kom pöbeln och rensade rent. Vi hade bara lite pocketar kvar när vi flyttade ut.«
Kanske hade Jan Helmér klarat det om han kommit ur det dyra hyreskontraktet och skaffat mindre lokaler på en annan plats i Katrineholm. Flera närliggande arbetsgivare valde nämligen att flytta sina verksamheter och då stod bokhandeln där med sin höga hyra samtidigt som de ställen som han brukade handla på, på luncher, på raster och efter jobbet, försvann.
Jag får tag i Katrineholms starke man, kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), och frågar varför han inte gjorde något för att hjälpa ortens bokhandel.
»Vi visste inget förrän det var för sent. Jag hade gärna tagit ett möte med fastighetsvärden tillsammans med bokhandeln och sagt att det inte går att bedriva verksamhet där med så höga hyror.«
Göran Dahlström hoppas att någon annan ska starta en bokhandel i Katrineholm. Han säger att det bara är att ringa honom, så ska han se till att en ny bokhandlare kommer i kontakt med rätt personer.
Men Katrineholm kommer med största sannolikhet tyvärr att få vara utan bokhandel. Åtminstone i många år.
För i bästa fall ligger Sverige fem–tio år efter USA, där antalet independent bookstores ökar när de stora kedjorna går sämre.
Så jag hoppas att det i framtiden kommer att starta fler oberoende boklådor också i Sverige. Och att vi på SvB får skriva om unga driftiga företagare, som bytt liv och tagit över en bokhandel – och anammat amerikanernas sätt att fylla butikerna med event och författarbesök.
Det är i just de butikerna bredden ökar och det är där nya författarskap byggs.
Katrineholm är som gjort för att ha en livskraftig boklåda.
Har du en bra idé och vill testa, så har jag Göran Dahlströms nummer.
Han har ju lovat att hjälpa till – och han vet hur tomt det känns att vara kommunstyrelsens ordförande i ett samhälle utan en enda bokhandel.
PeKås lista
Tre platser som jag ska läsa på när det blir varmare:
Stranden. Borde funka i en sanddyn med vindskydd i Skåne redan om några veckor.
Vasaparken. På en filt i Stockholms innerstad.
Behrn arena. Hinner ta några kapitel innan Örebro SK:s matcher.