Jag har aldrig varit särskilt bra på praktisk matematik, så det känns på sätt och vis logiskt att hitta 84 debutanter bland 79 debutböcker. Men om en variabel är att nio av böckerna är skrivna av fler författare än en går ekvationen faktiskt ihop någorlunda.
Så det är bara att hälsa 54 kvinnor och 30 män välkomna till bokbranschen. Bra jobbat!
Det finns uppskattningsvis 8 000 olika yrken som utövas av sisådär 4,5 miljoner människor i Sverige. Ändå hittar jag 14 med journalistbakgrund bland de 84 debutanterna när jag läser porträtten i katalogen och googlar dem som inte nämner sina yrken. Nära 17 procent.
Den siffran förintar det jag minns av sannolikhetslära. Hur kan det bli så?
När jag var vikarie på Expressen för tre decennier sedan satt jag ett par bord ifrån Liza Marklund. En korridor bort, på kriminalredaktionen, jobbade David Lagercrantz. Två ihärdiga och duktiga reportrar, men hade någon sagt att de skulle bli författare och sälja miljontals böcker hade jag ju inte trott på det. Deras kollega Pär-Ola Jonasson skrev inte alls. Han var redigerare och layoutade sidor och var alltid glad och snäll.
20 år senare, vid en lugn charterflykt från vintern, låg jag vid poolen och läste. När romanen var slut såg jag att det var Pär-Ola på författarporträttet, men att han bytt förnamn till Jonas. Boken var Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Visst. De här tre personerna delade yrke och arbetsplats. Men, om man ska fortsätta snacka matte, så var deras gemensamma nämnare ett exceptionellt driv – inte presskorten.
Under mina år på Aftonbladet var det så många som skrev böcker, så det är omöjligt att nämna alla. Men en trio kvinnliga reportrar – som alla kämpade stenhårt, oftast med utlägg som inte var tänkta för startuppslaget, och inte fick något gratis – har nyligen slagit igenom som författare: Fatima Bremmer (Augustpriset för Ett jävla solsken), Åsa Erlandsson (Stora journalistpriset för Det som aldrig fick ske) och Kicki Sehlstedt (debuterat i år med Sweet Lolita). Man kan verkligen konstatera att de kom mer till sin rätt när de genomförde sina egna projekt och slapp mina och de andra chefernas arbetsledning …
Deppa inte om du inte är journalist, men bär på bokdrömmar. Ni är ändå i majoritet. 83 procent av vårens debutanter är inte journalister.
Fyra är lärare, tre är projektledare, tre jobbar med reklam, tre är konstnärer, tre är konsulter, tre är musiker. Det finns ett par bibliotekarier och ett par poliser och ett par jurister och ett par företagsekonomer och en och annan kock. Och många, många fler yrken.
Det som förenar alla olika människor i deras debutantporträtt är unika berättelser och kreativitet.
Och det där lilla extra drivet, förstås!
PeKås lista
Tre av mina drömyrken som någon av debutanterna jobbat med:
1. Jurist. Missade ansökan med två dagar, tog ett vikariat på tio veckor på Aftonbladet – och blev kvar i 16 år.
2. Konstnär. Skulle verkligen vilja kunna måla.
3. Psykoterapeut. Tänk att kunna prata med andra människor och få dem att må bättre.