Okunnigt om lättläst

Utan tillgång till lättläst litteratur förnekar vi en fjärdedel av vår befolkning rätten att kunna läsa. Det är en fråga om demokrati. Detta berör inte Sara Djurberg alls i artikeln Lättläst men osynligt.H

Publicerad

Utan tillgång till lättläst litteratur förnekar vi en fjärdedel av vår befolkning rätten att kunna läsa. Det är en fråga om demokrati. Detta berör inte Sara Djurberg alls i artikeln Lättläst men osynligt.Hegas har funnits sedan 1984 och ger ut lättläst skönlitteratur för barn och ungdom.

Lättläst-förlaget har också funnits under lång tid och ger inte endast ut lättläst för vuxna såsom Sara Djurberg felaktigt påstår i artikeln.

Att påstå att Bonnier Carlsen är ledande inom lättläst-området är en märklig slutsats. Redogörandet för den lättlästa utgivningen är helt snedvriden i artikeln. Sara Djurberg väljer att endast beröra de stora förlagens lättläst-serier. Det är upprörande att inte artikelförfattaren har grävt djupare. Med en enkel Google-sökning på lättlästa barnböcker ligger Hegas högst upp på träfflistan. Vid en sökning på lättläst hittar man Centrum för lättläst och Hegas på träfflistan, men inget av de förlag som artikelförfattaren valt att fokusera på.

Vår uppfattning är att artikelns research är baserad på utbudet i den fysiska bokhandeln och inte på den stora marknaden för den lättlästa litteraturen, nämligen skolan och bibliotek.

Att förläggare inte jobbar med lix är också felaktigt. Hos oss är fortfarande lix viktigt att ange i böckerna, utan att våra böcker för den skull är »pedagogiska och tråkiga«.

Allt detta är förbigånget i artikeln.

Anna Hjerpe

Förlagschef på Hegas

Agneta Edwards

Förläggare på Hegas

Läs reporterns svar här.

Powered by Labrador CMS