Jag kan – tillsammans med många andra – tydligt känna att man tappar energi, känner olust under vintern och att sömnen blir försämrad. Och det kan börja redan under höstmånaderna. Borde inte mörka november egentligen ses som en vintermånad? Jag blev i alla fall väldigt mycket piggare och gladare när jag började använda min ljusterapilampa redan då.
Jag skrev min avhandling om jetlag. Vid disputationsfesten höll min svåger ett tal där han citerade sin 7-åriga dotter: ”Man vet redan hur sömn går till ... men Arne vill väl komma på det själv”. Alla kan relatera till sömn men den är fortfarande gåtfull. Forskningsledaren var skeptisk när vi forskare lite senare prövade ljusterapi för nattarbetare på Volvo. Resultaten blev oväntade, vi behövde veta mer. Hur påverkas sömn av ljuset? Av dygnsrytmen? Av snön som faller? Dessa frågor har upptagit en stor del av min forskning, som visar på ljusets stora betydelse för återhämtning, pigghet och humör.
Det har varit roligt att föreläsa på ämnet eftersom sömn engagerar! Studenterna har undrat över den egna sömnen, skillnaden mellan kvälls- eller morgonmänniskor och hur dygnsrytmen fungerar. För att lära mig mer om människan har därför nästan alla mina studier med kollegor kommit att utföras i fält, på operatörer i fönsterlösa kärnkraftverk, av våra trötta tonåringar, på äldreboende, med flygande personal som korsar tidzoner, hos gummiarbetare utan elektricitet i regnskogen i Brasilien eller med gruvarbetare under jord.
Alla vet att man bör ha mörkt i sovrummet när man ska sova och att det bör vara svalt. Många ser stora skillnader mellan årstider i pigghet och humör. Nu vet vi också varför. Men hur man bäst utnyttjar dagsljuset för att stärka dygnsrytmen, förhindra vinterdepression och förbättra sin hälsa är för många okänt. Därför var det väldigt roligt när Minna Tunberger på Bokförlaget Polaris ringde och frågade om jag hade funderat på att skriva en bok.
Kunskaper om ljus har jag presenterat i forskaröversikter till Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket, där speciellt dagsljusets betydelse samt bra elektriskt ljus beskrivs. Inom föreningen Ljusinitiativet medverkar jag och gör utvärderingar av ljus på arbetsplatser. Vi ser att det överallt finns brister i ljussättning och det känns väldigt meningsfullt att kunna ge råd till olika organisationer. Men nu är det dags att fler får kunskaper och tips och råd om ljusets hälsofrämjande effekter! Jag hoppas att min bok ska få fler att inte bara överleva vintern – utan även njuta av den.