Vårens Böcker 2025 Vuxen Facklitteratur

Edvin Bredefeldt

Kebab: gör det själv / Natur & Kultur

Foto: Jonas Cramby

Jag älskar kebab. Jag gör verkligen det. Rulle, tallrik, sallad, baguette, i pitabröd, på pizzan. Under flera år var jag nästan besatt av att äta all kebab i Sverige, och jag måste säga att jag gjorde ett ganska bra jobb. Så pass att min familj till slut sa ifrån eftersom varje utflykt och semestertur styrdes av att jag hade hört talas om någon pizzeria i Målilla eller Hjo som grillade lammshawarma eller som påstod sig ha en unik sås.

För några år sedan bestämde jag mig för att jag skulle lära mig att göra min egen kebab. Det kändes som ett helt naturligt steg, som att vilja lära sig spela fiol efter att ha lyssnat på P2 ett halvt liv. Jag ville helt enkelt fördjupa mitt intresse – om jag lärde mig grunderna i hantverket skulle jag kunna njuta av kebab på en högre nivå. Jag antar att det också ligger för mig att ”göra det själv”. Det har nog något med mitt liv utanför storstäderna att göra, om man vill ha något så får man ordna det själv, vare sig det är en poesiklubb, ett punkhus eller kolgrillad döner. Utbudet är inte automatiskt lika stort i Kalmar som i Stockholm, men kreativiteten och drivkraften kan bli desto kraftigare.

Att njuta av kött och bröd verkar vara något nästan allmänmänskligt, det är uråldrigt och finns i världens alla kulturer: bao buns, tacos, varmkorv i bröd, hamburgare, injera, kalakukko, banh mi, flæskestegssandwich – och så vidare i all evighet. En måltid där kött och några få tillbehör har klämts in i ett bröd och äts med händerna, den har något djuriskt över sig, det är något som tilltalar urmänniskan i mig (och dig också, eller hur?). Händerna blir kladdiga och safter från stekt lök och kött rinner längs mungiporna, och alltihop äts i fem tuggor på stående fot.

Jag hoppas att den här boken kan förmedla hur jag gillar att laga min favoritmat, både på sätt som jag har lärt mig av andra och hittat på själv. Jag visar hur du lyckas med kebab hemma oavsett om du bara har en stekpanna eller går all-in med en riktig hemmabyggd kebabgrill. Jag tror att alla kan grilla och laga god mat om man bara vågar prova, och kebab är inget undantag: perfekt grillat kött, tunt skuret, distinkt kryddat och inrullat i ett nybakat bröd, jag tror inte man kan nå högre.

Jag heter Edvin Bredefeldt, jag är cirka 40 år gammal och jobbar som skådespelare, kock och kebabgrillare. Jag driver sedan 2022 Kebabservice, vi serverar nygrillad döner från en hemmabyggd, ambulerande kolgrill. Det här är min första kokbok.

Powered by Labrador CMS