När jag fick min första mens slängde jag mig på luren och ringde min mamma. Jag skrek henne rakt i örat:
“Det har hänt något fantastiskt, jag har fått mens!”
När vi gick till affären för att handla bindor önskade jag att alla skulle se vad vi lagt i korgen. Och när bindorna rullade fram på kassabandet hoppades jag att kassörskan skulle fatta att bindorna var mina. Mina!
Jag ler åt detta i dag. Varför reagerade jag så? Ja, varför inte? Ingen hade sagt att jag borde tänka något annat, att jag skulle skämmas eller vara blyg. Det var ju bara så här jag kände. Glädje!
Min förhoppning med boken är att ge unga kunskap, trygghet, kraft och självkänsla – så att de tar makten över sin kropp och sitt mående. Mensen är en stor del av vardagen, men tyvärr är okunskapen fortfarande stor. Okunskap som leder till lidande och besvär helt i onödan.
Jag har arbetat med tonåringar, som behandlare och skolkurator, i 15 år. Jag vet hur skrämmande lite ungdomar vet om hur allt hör ihop. Forskningen bekräftar denna bild: För mensare i åldern 16-18 år har drygt 30% järnbrist, 14% stannar hemma från skolan varje månad och nästan 60% undviker sociala aktiviteter när de har mens. Siffrorna talar för sig själv – här behövs förändring. Det är en förbannad rättighet att förstå sin kropp!
Jag vill att läsningen av boken ska vara som att plocka godsaker ur en skål. Jag varvar matnyttig och lättillgänglig fakta med pepp, inspiration och tips. Läsaren får ta del av personliga berättelser från äldre kvinnor och kvinnor från olika delar av världen. Jag bjuder på recept, låtlistor, menshjältar och mycket mer.
Jag vill ge läsarna mod att stå rustade och rakryggade inför livet som mensare. Kunskap är makt – och kunskap leder till större välmående och bättre hälsa hos våra unga. Det är mitt mål!