Vårens Böcker 2025 Vuxen Facklitteratur

Hedvig Billengren Lindenbaum

Gröt: frukost, savory & söt / Natur & Kultur

Foto: Lennart Weibull

Jag är ganska ny på gröt. För bara ett par år sen var jag inte en grötperson. Gröt var för mig minnet av havregrynsgröten med lingonsylt som jag fick till frukost på dagis, en klibbig grå massa som jag smetade ut över tallriken så det såg ut som att jag hade ätit. Efter dagis undvek jag gröt. I 25 år ungefär.

Tills en morgon när jag vaknade upp, jättesugen på gröt. Det kom från ingenstans. Jag lagade gröt till frukost då och sen var jag fast. Över en natt hade jag blivit en grötperson och började längta till frukost redan på kvällen. Jag gick och la mig extra tidigt med nästa dags gröt i tankarna och snart var det inte bara gröt till frukost utan till lunch och middag också. Jag blev lätt besatt och ville att andra också skulle bli det. Jag ville att alla skulle förstå storheten med denna vardagliga rätt och se hur den kan varieras i oändlighet.

De flesta har någon sorts relation till gröt. Det är bland det första man brukar få att äta som bebis och för många fortsätter det att vara en trygg rätt genom livet. Mjuk och varm, perfekt comfort food.

När jag själv började äta och prata om gröt visade det sig att många i min närhet ääälskar gröt. De har sin favoritgröt som de lagar och äter på samma sätt varje morgon och de njuter av rutinen och tryggheten den framkallar. Sen finns det de vars grötminnen inte alls väcker positiva känslor. Jag fick höra att flera personer i min mor- och farföräldrars generation lovat sig själva att aldrig mer äta gröt som vuxna, eftersom det periodvis var det enda som fanns att äta när de var barn och man var alltid tvungen att äta upp. Men på senare år har vissa brutit det löftet och gått tillbaka till grötätande, just för att det känns så tryggt.

Min mormor förstod först inte varför jag skulle göra en hel bok om gröt, »nä, gröt tycker jag inte om«. När jag sen provlagade en gröt till henne – rispudding med vanilj, grädde och bär – ändrade hon sig, »det här var hemskt gott«, och ville genast ha receptet. Så motviljan till gröt handlar kanske inte om gröten som rätt i sig utan mer om att man inte har ätit rätt gröt.

Oavsett om du är en person som äter gröt till frukost varje dag men kanske behöver lite ny inspiration eller är en total grötskeptiker, så finns det grötrecept som passar dig. För gröt är så mycket mer än vardagsfrukost – det är helglunch och bjudmiddag och efterrätt också. Glöm den klistriga grå havregrynsgröten och föreställ dig en gröt som är både mjukt krämig och har lite tugg. Den serveras med något krispigt, något fruktigt och något krämigt, med skummad mjölk på sidan. Eller så är den buljongsalt, täckt av ett moln av finriven ost och toppad med ett mjukt ägg. Eller kanske ännu hellre len och vaniljsöt med fluffigt vispad grädde.

Gröt kan vara frukost, savoury eller söt – men förblir alltid comfort food.

Powered by Labrador CMS