Som journalist och kulturchef har jag under de senaste åren sett yttrandefriheten snävas in, i Sverige och utomlands.
Jag har mött turkiska journalister som fick fly hals över huvud när Erdogan drog åt snaran efter det misslyckade kuppförsöket 2016. Samme man vill idag gärna diktera vad som får sägas i Sverige.
I slutet av 2023 besökte jag en skola i Florida där man rensat bort mängder av böcker, inklusive Nobelpristagare – för att de handlar om sexövergrepp, hbtq-frågor eller rasism. Kan samma trend, som på kort tid spritt sig över hela USA, drabba svenska skolor och bibliotek?
Jag har alltid argumenterat för vidast möjliga yttrandefrihet. Men ibland har jag känt att de teoretiska argumenten slinter mot den brutala verkligheten. I min bok har jag fokuserat på ett antal sådana fall.
I augusti 2020 åker en dansk högerextremist över sundet för att bränna en koran i min hemstad Malmö. Han stoppas på gränsen av polis, men bollen är satt i rullning. Kravaller, höjd terrorrisk och en världsomspännande propagandakampanj mot Sverige följer under de kommande åren. Varför just Sverige? Varför just Koranen? Vad är priset för vår yttrandefrihet? Och omvänt, vilka risker tar politiker och polis i sina försök att hindra bokbränningarna?
I oktober 2017 lägger en medieprofil upp ett instagraminlägg där hon anklagar en känd feministisk opinionsbildare för våldtäkt. Hon blir ikon i en gren av metoorörelsen som hävdar rätten att peka ut förövare. Den uppföljande boken åtalas för förtal men frias i en historisk rättegång – medan instagraminlägget fälls. Är lagen orättvis? Mot kvinnor? Mot vanligt folk som inte kan skriva böcker?
Jag ville gräva djupare i vad vi egentligen menar med yttrandefrihet idag, och vilka krafter som styr gränserna för vår nya offentlighet. Jag har pratat med experter och meningsmotståndare, läst forskning och försökt sätta vår omtumlande samtid i ett historiskt perspektiv. Förhoppningsvis kan det vara till nytta också för andra som intresserar sig för de här frågorna.