Jag lärde känna matkreatören och kocken Gunilla Matura
Blom för 20 år sedan. Sedan dess har hon blivit en samarbetspartner, god vän och mentor. Utöver min egen mor är Gunilla
utan tvekan den person som inspirerat mig allra mest på
matområdet. Hon står för medvetna val med naturen i centrum
och att genom mat och matlagning ge en kärlekshandling till
sig själv, sin omgivning och planeten. För denna inspiration
är jag henne evigt tacksam.
Gunillas matfilosofi har alltid handlat om rena livsmedel
fria från tillsatser och mat som är ekologisk, oraffinerad och
till övervägande del oprocessad. Om att i möjligaste mån välja
svenska och lokalproducerade livsmedel. Dels för att stötta
småskaliga ekologiska gårdar och biologisk mångfald, dels
för att »äta platsen« och lyfta regional matkultur. Här ingår
självklart även vilda ätbara växter och bär från naturens eget
skafferi.
Gunilla och jag förenas även i vår kärlek till gröt. Det kan
handla om det meditativa inslaget i att stå vid spisen med en
träslev och röra långsamt i en stor grötkastrull. Men framförallt att kunna använda oss av svenska kulturspannmål. Att
skapa smakupplevelser i samband med grötprovning och
känna skillnaden på olika sädesslag. Det handlar också om en
entusiasm för det naturliga och enkla och vår uppskattning
för grötens alla fördelar. En grötmåltid är näringstät, hushållssmart, hållbar samt lätt att förvara, laga och omvandla
till andra rätter såsom bröd, kakor och smoothies. Gröt är enkelt uttryckt framtidens mat för alla åldrar.
Från början samarbetade Gunilla och jag på olika kursgårdar runtom i Sverige med att sätta ihop spännande kurser
inom personlig utveckling, med mat som bärande element.
Efter att jag startade kursgården Shantiland i Hälsingland
2010 blev den vår bas för att skapa lustfyllda kurs- och matupplevelser och inspirera kursdeltagarna till nyfikenhet,
hållbarhet och kreativitet – i och utanför köket. När jag sedan
kom att byta karriär från ekonom till psykolog och fördjupa
mig mer inom fysisk och mental hälsa, organisationspsykologi och ledarskap har maten blivit ett ännu viktigare verktyg
för välmående, sinnesnärvaro och livsnjutning. Här har
Gunilla varit en fantastisk guide och sparringpartner.
Shantilands gäster har inspirerat oss till att skriva en bok
tillsammans. De har berättat om sina nya synsätt på mat,
matrutiner och livsstil tack vare matresan de gjort med oss.
Det gäller inte minst nya smak- och sinnesupplevelser, hur
mat är så mycket mer än bara föda samt vilken plattform för
kreativitet som köket och maten kan utgöra. Och framför allt
hur bra mat kan få oss att må. Slutligen har det också varit en
drivkraft för mig att få bidra till att sprida Gunillas kunskap,
kreativitet och visdom genom att samla det i bokform.
Mat är för oss båda en av de faktorer som gör livet gott att
leva. Bra råvaror kryddade med kärlek och omtanke är några
av de viktigaste ingredienserna till en god måltid – gärna
intagen i goda vänners lag.