Sommarens Böcker 2025 Vuxen Facklitteratur

Jenny Westring och Gunilla Matura Blom

Morgondagens gröt – hälsosamt, hållbart & hushållssmart / Votum Förlag

Foto: Åsa Dahlgren

Jag lärde känna matkreatören och kocken Gunilla Matura Blom för 20 år sedan. Sedan dess har hon blivit en samarbetspartner, god vän och mentor. Utöver min egen mor är Gunilla utan tvekan den person som inspirerat mig allra mest på matområdet. Hon står för medvetna val med naturen i centrum och att genom mat och matlagning ge en kärlekshandling till sig själv, sin omgivning och planeten. För denna inspiration är jag henne evigt tacksam.

Gunillas matfilosofi har alltid handlat om rena livsmedel fria från tillsatser och mat som är ekologisk, oraffinerad och till övervägande del oprocessad. Om att i möjligaste mån välja svenska och lokalproducerade livsmedel. Dels för att stötta småskaliga ekologiska gårdar och biologisk mångfald, dels för att »äta platsen« och lyfta regional matkultur. Här ingår självklart även vilda ätbara växter och bär från naturens eget skafferi.

Gunilla och jag förenas även i vår kärlek till gröt. Det kan handla om det meditativa inslaget i att stå vid spisen med en träslev och röra långsamt i en stor grötkastrull. Men framförallt att kunna använda oss av svenska kulturspannmål. Att skapa smakupplevelser i samband med grötprovning och känna skillnaden på olika sädesslag. Det handlar också om en entusiasm för det naturliga och enkla och vår uppskattning för grötens alla fördelar. En grötmåltid är näringstät, hushållssmart, hållbar samt lätt att förvara, laga och omvandla till andra rätter såsom bröd, kakor och smoothies. Gröt är enkelt uttryckt framtidens mat för alla åldrar. 

Från början samarbetade Gunilla och jag på olika kursgårdar runtom i Sverige med att sätta ihop spännande kurser inom personlig utveckling, med mat som bärande element. Efter att jag startade kursgården Shantiland i Hälsingland 2010 blev den vår bas för att skapa lustfyllda kurs- och matupplevelser och inspirera kursdeltagarna till nyfikenhet, hållbarhet och kreativitet – i och utanför köket. När jag sedan kom att byta karriär från ekonom till psykolog och fördjupa mig mer inom fysisk och mental hälsa, organisationspsykologi och ledarskap har maten blivit ett ännu viktigare verktyg för välmående, sinnesnärvaro och livsnjutning. Här har Gunilla varit en fantastisk guide och sparringpartner.

Shantilands gäster har inspirerat oss till att skriva en bok tillsammans. De har berättat om sina nya synsätt på mat, matrutiner och livsstil tack vare matresan de gjort med oss. Det gäller inte minst nya smak- och sinnesupplevelser, hur mat är så mycket mer än bara föda samt vilken plattform för kreativitet som köket och maten kan utgöra. Och framför allt hur bra mat kan få oss att må. Slutligen har det också varit en drivkraft för mig att få bidra till att sprida Gunillas kunskap, kreativitet och visdom genom att samla det i bokform.

Mat är för oss båda en av de faktorer som gör livet gott att leva. Bra råvaror kryddade med kärlek och omtanke är några av de viktigaste ingredienserna till en god måltid – gärna intagen i goda vänners lag.

Powered by Labrador CMS