»Yes, chef!« svarade jag och studsade ner för trapporna.
Längs korridoren med kylrum och förråd memorerade jag
råvarorna, upprepade dem för mig själv samtidigt som jag
sträckte ut mina långa ben till max för att vara tillbaka i köket
så snabbt som möjligt – snabbare än någon annan. Jag var 18
år och kände tydligt att jag hamnat på rätt ställe.
Att jag valde att söka mig till restaurangvärlden var dock
ingen slump. Redan vid fem–sex års ålder påbörjade jag min
matresa då jag på helgmorgnarna brukade smyga ner för
trapporna hemma i radhuset, utan att väcka mina äldre
bröder eller föräldrar. Väl nere tog jag fram kastrullerna och
började koka min egen gröt. Allra roligast var att prova att
blanda olika färger och att hitta nya saker att toppa gröten med.
Efter gröten kom »Svenssons mackor«, fyllda med massor av
pålägg och toppade med olika dressingar.
Min stora inspiratör var farmor Kicki, hon hade tidigare
arbetat i kök och tog varsamt hand om mitt intresse. Jag fick
vara så mycket jag ville med henne i köket, när jag väl kunde
slita mig från fotbollsplanen. Farmors sätt att ta tillvara alla
råvaror var spännande. Som salladen, ingen kunde få till ett
krispigare salladsblad än hon. Ingen kunde koka en godare
gräddsås heller, det blev skillnad på maten för att hon stod i
köket.
Fotbollen tog en allt större plats i mitt liv, men även
fotbollen skickade mig vidare på min matresa utan att jag
egentligen visste om det. För genom min nya kompis Jeremy med kinesiskt påbrå började jag upptäcka en ny matvärld.
Hans pappa Jimi var kock och det var så jag fick en ny mentor
att inspireras av. Jimi delade generöst med sig av sina tips på
smaksättare som för mig var helt nya – sichuanpeppar,
stjärnanis, soja och chili. Det fanns något väldigt spännande
i alla dofter, ingredienser och smaker som låg långt ifrån
farmors gräddsås, men som innebar samma respekt inför
hanteringen av råvarorna.
När vi var tolv–tretton år fick vi följa med Jimi in i restaurangköket, när han skulle laga mat. För mig var det ren och
skär glädje – ända tills Jimi slängde upp några chilifrukter på
bänken och sa ”dela de här och ta ur fröerna”. Jag minns att
jag skyndade mig allt vad jag kunde utan att slarva, och så
fort jag var klar skulle jag bara klia mig lite snabbt i ansiktet.
Jag fick inte bara uppleva en stund i ett äkta restaurangkök,
jag fick även känna smärtan av chili i mina tårkanaler. En
upplevelse jag aldrig glömmer...
Utöver mitt arbete med krogar har det även blivit över tio
år med matlagning i live-tv. För mig har det varit viktigt att
maten jag lagar i tv inspireras av mina krogmenyer, men att
den också kan lagas i ett hemmakök. Nu firar jag tjugo år i en
bransch som är vacker, inspirerande och tuff. I den här boken
har jag samlat mina bästa rätter från dessa år – självklart med
inspiration från mina mest kända restauranger – Miss Voon,
Goma och India’s – men också från mitt hem, där allting
alltid börjar.