Sommarens Böcker 2025 Vuxen Facklitteratur

Lars-Olof Björkqvist

Alfred Ekstam – från mjölnarson till konstnär / Votum Förlag

Foto: Privat

Mitt intresse för lokalhistoria har funnits sedan barnsben. Omgiven av konstnärer, författare, diktare och berättare var det svårt att undvika. Ekstam var bara en av dem.

Jag har också, under hela min uppväxt, fascinerats av naturen som omgivit mig och beundrat dess skönhet. Jag förevigade gärna mina upplevelser med kameran i ungdomen och senare genom målning i blyerts och olja.

Gylterudsbergets slingrande stigar, trolska små vattenhål och porlande bäckar var något av favoritmotiven tillsammans med de vyer över sjön Mangen som kan beskådas från bergets topp.

I sluttningen upp mot Gylterudsberget, i en liten glänta, ligger det lilla torpet Haglycka med bäcken rinnande genom fastigheten. Här stannade jag ofta upp på mina vandringar och fantiserade kring det liv som levts där före våra dagar. Inte kunde jag tro att jag en dag skulle stå som ägare till detsamma.

I samband med förvärvet av gården Haglycka i Mangskog år 1999, vilken varit Alfreds Ekstams barndomshem och återkommande bostad genom hela livet, fick mitt intresse ett nytt djup och inriktning. Med Ekstam och Haglycka som utgångspunkt hittade jag nya bekantskaper och nya källor till information och svar på mina vetgiriga frågor om de båda. Detta ledde sedan vidare till nya frågor och nya källor och så vidare.

Förvärvet av Haglycka blev således starten på en nu 25 år lång dokumentation kring Alfred Ekstams liv och konstnärskap. Det ledde i sin tur till att jag medverkat och bidragit till Rackstadmuseet genom dokumentation vid utställningar, föredrag och andra aktiviteter. Resultatet av detta är nu en bok som sammanfattar berättelsen och skildrar Alfred Ekstams liv och måleri.

Jag ville själv veta hur en mjölnarson från Mangskog kunde följa sin talang och gå sin egen väg för att bli en etablerad konstnär och valde därför att utgå från detta i min berättelse. Alfred kom senare att tillhöra den nationellt och numera internationellt kända »Rackenkolonin« i Arvika.

Jag låter läsaren följa den natur- och hembygdsskildrande mjölnarsonen Alfred som lämnade bröderna och kvarnrörelsen för att tjäna egna pengar och inte belasta syskonen, tills han med sparade medel kunde söka sig till tekniska skolan i Stockholm för studier.

Boken är sitt första i sitt slag som enskilt lägger fokus på Alfred Ekstam. En bok, rik på bilder, som visar stora delar av Alfreds konst från en trevande start i unga år till de verk som eftertraktas och beundras i konsthallar och hem än idag. De informativa bildtexterna är centrala genom hela boken och jag beskriver för läsaren genom en tidsresa, tillkomsten av de olika verken med fokus på viktiga perioder i Alfreds konstnärskap. Införlivat bland konstverken lyfter jag även fram personen Alfred, hans litteraturintresse, betydande vänskaper samt den alltjämt stående kärleken till sin hembygd och sitt ursprung, allt berättat med stor respekt och starkt engagemang genom min personliga röst.

Powered by Labrador CMS