Sommarens Böcker 2025 Vuxen Facklitteratur

Leo Lahti

Handbok i sprit och drinkar / Polaris

Foto: Lennart Weibull

Varje drink berättar en historia, oavsett om det är en Old Fashioned hälld på en minutiöst handkarvad isbit i en rökig liten bar i Ginza, en Piña Colada på en takbar i Los Angeles eller en Dry Martini hemma i köket efter en lång arbetsdag.

Jag har tillbringat i princip hela mitt yrkesliv bakom en bardisk, både här hemma i Sverige och utomlands. På vägen har jag varit med och sett till att två olika barer tagit plats på listan »World’s 50 Best Bars«, vunnit priser för bland annat Sveriges bästa bar och Sveriges bästa bar-team och fått jobba med några helt otroligt duktiga krögare och bartenders. I och med att jag har haft en lång karriär bakom baren så har jag också hunnit med att blanda en hel del drinkar, ungefär en kvarts miljon senast jag räknade, så jag har lärt mig ett par knep för att få till den perfekta drinken.

Strävan efter att bli bäst på det jag gör har alltid varit stark hos mig, och jag har under åren sugit åt mig all kunskap jag har kunnat. Att resa till nya platser, träffa nya människor, se nya barer och lära sig av de bästa har varit en enormt stor inspirationskälla för mig och jag känner fortfarande att jag utvecklas som bartender. Världen är full av fantastiska barer, och eftersom begränsningar föder kreativitet så kan man ofta lära sig något nytt på de mest otippade platserna. Häromdagen var jag på en cocktailbar i Ensenada, en liten stad söder om Tijuana, och träffade en bartender som byggt sin helt egna lösning för att kolsyra cocktails, lika enkel som genialisk.

Man kan lära sig allt man tror sig behöva om cocktails på en vecka, men trots att jag har vigt de senaste tjugo åren åt att läsa alla drinkböcker jag kommit över och rest jorden runt för att både dricka och blanda drinkar så känns det ändå bara som att jag skrapat på ytan. Det är få förunnat att få arbeta med sin hobby, och ännu färre förunnat att få skriva en bok om den!

Powered by Labrador CMS