Vårens Böcker 2025 Vuxen Facklitteratur

Lisbeth Ericsson

Skål utan alkohol / LB Förlag

Foto: Lisbeth Ericsson

När jag tog en paus från alkoholen var det många som hörde av sig. »Är du sjuk?«, »Jag skulle också vilja dricka mindre« och »Men du älskar ju vin« var några av kommentarerna jag fick när jag startade mitt Instagramkonto @skalutanalkohol. Att det skulle bli en bok av det hela hade jag inte en tanke på då. 

Jag växte upp i Borås, som då var mest känt för sin tekoindustri och postorder. Och visst sydde jag och drömde om att bli en världsberömd designer. Men det blev inte textil för mig utan det andra alternativet, postorder. När jag lämnade Borås för Stockholm i mitten av 80-talet fortsatte jag på samma bana, och med tiden har ordet postorder bytts ut mot direktmarknadsföring och sedan webbshop. I större delen av mitt liv har jag jobbat med det inom bokbranschen, men jag har faktiskt aldrig haft några författardrömmar. Däremot älskar jag att läsa böcker, känslan av att fastna i en bok som man aldrig vill ska ta slut är magisk.

När jag nu själv fick möjlighet att göra en bok tänkte jag att det bara var att fotografera och skriva på samma sätt som jag gör på Instagram. Helt fel. Jag har blandat drinkar, fotograferat, raderat, dekorerat, smakat av, hällt ut, gjort om, justerat recept, gråtit en skvätt, skrattat av glädje och strukit drycker från listor. Det har varit is som smälter, bubblor som försvinner, fingeravtryck på glas, kondens, mynta som vissnar och så dessa mörka flaskor som allt återspeglar sig i.

Om någon sommaren 2022 sagt till mig att i höst kommer du att ändra din inställning till alkohol, hade jag skrattat och hällt upp ännu ett glas vin. Men att ta den där pausen var det bästa jag gjort på länge, jag insåg att jag var trött på alkohol. Idag är pausen över, den har istället övergått i ett mer permanent tillstånd. Att gå på en middag, vinlunch eller AW utan att dricka alkohol är precis lika trevligt som det var förut. Och känslan av att kunna ta bilen hem eller vakna upp pigg efter en fest är berusande i sig.

När man väljer bort alkoholen blir utbudet av »vuxen« dryck väldigt begränsat, och jag vill vara med och se till att de alkoholfria alternativen på marknaden ökar. Jag ringer gärna en restaurang och frågar vad de har för alkoholfria alternativ innan jag bokar bord och pratar med de ansvariga på matbutikerna där jag handlar och ber dem ta in vissa produkter. På Systembolaget pratar jag ofta och gärna med personalen om alkoholfritt. Mitt mål är inte att få folk att dricka mindre, utan att vi som valt att inte dricka ska ha mer att välja på.

Drömmen om att bli en världsberömd designer då? Jo då, det händer att jag tar fram symaskinen ibland. Och vem vet, kanske köper du ett av mina plagg i framtiden?

Powered by Labrador CMS