Tänk om du visste hur kul det är att arbeta som undersköterska. Och vad krävs då?
Artisteri, skådespeleri, sångkunskaper, ironi, humor, ett stort hjärta, förmåga att dra vita lögner, tålamod, självinsikt och utbildning. Det gör inget om du är bra på att laga mat också.
Har du dessa förmågor är du välkommen att söka jobb där jag jobbar idag i Västra Hamnen i Malmö. Rekrytering är en av de stora utmaningarna idag inom äldrevården.
Jag heter Lotte Lundgren och är född och uppvuxen i Växjö och Kalmar. Som journalist har jag arbetat på Uppsalademokraten, Norrköpings Tidningar, Ölandsbladet, Barometern i Kalmar och Lidingö Tidning under drygt 20 år.
Jag hade alltid en byline under artikeln med namn och bild. Det fyller säkert sin funktion men jag har aldrig känt att det är nödvändigt. Det förpliktigar mest. Dessutom handlar ju artikeln inte om mig. Jag drivs av att berätta och ge en röst till dem som inte hörs. Jag är inte huvudpersonen.
Vid 50 år fyllda började min nya karriär. Jag utbildade mig till undersköterska och har jobbat inom vården sedan dess. Så många fina stunder inom vården har kommit och gått då jag känt att det här vill jag spela in, filma eller berätta. Om allt det du inte såg när vi gjorde våra mirakler med våra gamla sköra, ofta väldigt ångestfyllda människor. Jag valde att berätta i ord eftersom det är min styrka.
Jag vill försöka ge en bild av hur det är att arbeta inom vården med människor som mist förmågan att tala, gå och stå och som är helt beroende av oss undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Vi är deras röst och uttolkare av känslor och smärtor. Vi finns hos dem som gått in i den eviga dimman.
Det vill till att det finns människor i vården som har fantasi, empati och stora hjärtan.
Vi blir allt äldre i Sverige. Idag lider omkring 150 000 personer av diagnostiserad demens och mörkertalet är stort. Runt en halv miljon personer är anhöriga till människor med demens.
Sveriges största yrkesgrupp, 130 000 anställda undersköterskor och vårdbiträden finns inom hemtjänst, hemsjukvård eller äldreboende. Det är bland annat till dem, nattens drottningar, jag tillägnar min bok. De som sliter hårt och håller fanan högt för att anhöriga ska känna sig trygga med att överlåta vårdnaden om en gammal mamma eller pappa, en syster eller en bror. De som trots usla löner och taskiga scheman ändå lyckas skapa trygga boenden för våra äldre dementa.
Jag vill ge en inblick i äldreomsorgen och vilka mirakler de anställda genomför dagligen. Jag vill bidra till att höja statusen på ett yrke som är ett av de viktigaste, vården om våra sköra äldre.