SOMMARLÄSNING

Carsten Palmer Schale ger boktips för sommaren

Carsten Palmer Schale är recensent och skribent. Inte minst är han Sveriges främsta proffs på att tippa rätt Nobelprisvinnare i litteratur.

Han är recensenten och skribenten som tippat Nobelprisvinnaren rätt fyra år i rad. Det är dock inte bara de tippade författarna som tar plats på Carsten Palmer Schales läslista denna sommar.

Publicerad

Vad läser du vanligtvis?

– Jag läser mycket och blandat. Jag läser exempelvis mycket dansk poesi. Jag är nog den enda i Sverige som recenserat Pia Tafdrups Sinneskvartetten. Jag är storkonsument, och läser kanske tio böcker i veckan. Jag har tippat Nobelprisvinnaren rätt fyra år i rad. Jag var den första i Sverige som hade rätt när Abdulrazak Gurnah fick det. Tre minuter efter att det tillkännagavs, och de på tv satt och såg ut som fågelholkar, ringde SvD mig. Det gjorde mig rätt glad att vara först.

Vilka titlar läser du i sommar?

– Det finns böcker jag återkommer till varje sommar. Jag och Göran Greider läser Isaac Asimovs Stiftelsetrilogin varje år. Den är inspirerad av Romarrikets uppgång och fall, fast det blir en kamp mellan teknik och humaniora. Jag är fascinerad av science fiction och surrealism som knep för att belysa vårt moderna samhälle.

Vem får Nobelpriset i år?

– Jag tror att det blir en kvinnlig författare. Kanske Joyce Carol Oates, äntligen. Hon tillhör en rad författare som inte verkar få det just för att de inte har fått det. Annars finns det en kinesisk författare som heter Can Xue. Eller Yoko Ogawa. 

Vem hoppas du på då?

– Jag hoppas på Yoko Ogawa eller Can Xue. Eller Margaret Atwood. Eller Oates! Men jag har några säkra kort om det skulle bli en europeisk vit man också.

Om du skulle rekommendera en Nobelpristagare som du tycker att alla borde läsa, vem skulle det vara?

– Bra fråga, det är ju många bra som vunnit Nobelpriset. Det finns i princip ingen dålig. Men kanske Pablo Neruda, en magnifik poet som skrev väldigt mycket och var mycket speciell. Av de svenska författarna säger jag utan tvekan Selma Lagerlöf.

Powered by Labrador CMS