NYHETER
Debutanter och veteraner nominerade till årets Augustpris
De nominerade till Augustpriset i kategorin årets skönlitterära bok: Hanna Rajs, Tony Samuelsson, Mirja Unge, Linus Gårdfeldt och Agri Ismaïl.
Fredrik Sandberg/TT
Debutanten Agri Ismaïl kan få Augustpriset för sin roman Hyper samtidigt som väletablerade Karolina Ramqvist och Mirja Unge båda är nominerade för första gången.
Nomineringen förvånar Agri Ismaïl, som i romanen skriver om en kurdisk familjs sönderfall under en tid av ekonomisk kris. Han gör det genom att låta familjen synliggöra kapitalets abstrakta rörelser i världen.
– Jag trodde att ämnet var tämligen smalt, så det här är otroligt kul och får mig att omvärdera vad jag tror om saker. Det som på pappret kan verka tråkigt kanske inte är det, säger Agri Ismaïl.
Han framhåller samtidigt att det inte finns en typisk Augustprisvinnare – såväl smala som mer kommersiellt gångbara böcker har prisats. I år har poesin fått ta större plats, med diktsamlingar av Hanna Rajs och Linus Gårdfeldt. Teman kring glesbygd och utanförskap lyfts också fram med poetisk humor.
Svart humor
Poesin präglar också Mirja Unges Hundnätter, som utspelar sig i en avfolkad glesbygd. Huvudpersonen återvänder till sin hemby, där hon utsatts för sexuella övergrepp i tonåren, och där liknande händelser nu tystas ner.
– Jag får ofta höra att jag skriver mörkt men jag tycker att det finns svart humor. Jag leker med språket och tycker mycket om det lyriska, rytmen och poesin. Jag har kunnat frossa i nyckelpigor, flugor, eksem och skäggstubb – många små detaljer som bygger upp den här världen, säger Unge.
Även Klara Bartilsson skriver poetiskt och humoristiskt om utanförskap i barnboken Barrbarnet. Huvudpersonen Barrbro representerar de udda som försöker ta plats, men boken fokuserar än mer på dem som bemöter henne okänsligt. Överskatta aldrig betydelsen av en kram, är budskapet.
– Ibland krävs det väldigt lite för att någon ska känna sig välkommen, säger hon.
Makt och relationer
Karolina Ramqvist har fått vänta till sin sjunde roman, Den första boken, på en nominering. Där skildrar hon hur en kärlekshistoria på Jamaica präglas av koloniala maktrelationer. Läsare har beskrivit hur boken ”förflyttar dem någonstans” – ett behov hon känner igen.
– Jag tänker att vi vill vara i något koncentrerat under en tid, det finns något i läsningen som är värdefullt i samtiden, säger hon.
Makt och relationer står i fokus även i De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal, där en brevväxling mellan Alva, Gunnar och Jan Myrdal publiceras. Janken Myrdal tycker att pappans berättelse om sin mor Alva Myrdal har använts som ett argument mot välfärdssamhället.
– Vi har ändrat synen på min farmor. Vi har vridit ett vapen ur högerns händer, säger han.
Elin Swedenmark/TT, Erika Josefsson/TT
Fakta: De nominerade
Årets skönlitterära bok
Brorsan, Krabban och Lädret av Linus Gårdfeldt
Hyper av Agri Ismaïl
Samma, mamma av Hanna Rajs
Den första boken av Karolina Ramqvist
Kungen av Nostratien av Tony Samuelsson
Hundnätter av Mirja Unge
Årets fackbok
Fängslade öden. Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige av Bonnie Clementsson
De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal av Kaj Fölster, Bosse Lindquist, Janken Myrdal
Oland. Sveriges glömda Hollywoodstjärna av Kim Khavar Fahlstedt
Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare av Christian Rück
Varje tugga är en tanke. Svensk matkultur under 800 år av Richard Tellström
Skogen. I folktro, sägner och sagor av Tora Wall
Årets barn- och ungdomsbok
Barrbarnet av Klara Bartilsson
En djungelsaga av Jenny Bergman & Lotta Geffenblad
Chop chop. En tapper jordbos berättelse av Linda Bondestam
Brorsans kompis Robban av Maja Hjertzell & Joanna Hellgren
Utan att passera gå av Lova Lakso
Ingen utom jag av Sara Lundberg
Lilla Augustpriset
Tulpanerna är döda av Sofia Blomqvist
Ashran och Stjärnkretsen: Barndomen av Alexander Elliot Borell
Babyland av Lykke Eder-Ekman
Tallarna av Hedvig Halldenius
Ökensvindel av Marcus Hägglund
De okända biograferna av Noel Malmsten