SOMMARLÄSNING

Diamant Salihu ger boktips för sommaren

Författaren och journalisten Diamant Salihu läser Honungsfällan i sommar.

Reportageböcker varvas med timmar och åter timmar av Astrid Lindgren när Diamant Salihu är på semester med familjen i sommar. Svensk Bokhandel har pratat med Sveriges stjärnreporter om sommarläsning och fotbollsspelande författare.

Publicerad

Diamant Salihu är på Gotland. Han och hans dotter är ute och letar efter Sommarskuggan när SvB ringer.

– Vad jag läser i sommar? Just nu håller jag på med Honungsfällan av Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge. Nyligen representerade vi Sverige i Författarlandslaget tillsammans, i författarfotbolls-EM. Du kan undvika att säga Författarlandslaget – säg bara landslaget, säger han och skrattar.

Författarlandslaget bildades 2005 med syfte att främja internationellt kulturutbyte.
I år hölls författarfotbolls-EM i Berlin mellan 7 och 9 juni. Det var Diamant Salihus landslagsdebut, och i ett avsnitt av podden Kulturmännen beskrivs han av Gunnar Ardelius som Författarlandslagets Zlatan. Trots detta lyckades inte det svenska Författarlandslaget kamma hem mer än en sjätteplats (av åtta deltagande).

Diamant Salihu återgår till att berätta om boken:

Honungsfällan handlar om Swedbank och hur det utnyttjades för penningtvätt av ryska oligarker. Det är väldigt intressant, den är väl researchad och väldigt lärorik.

Han avbryter sig och ropar på sin dotter att han såg Sommarskuggan ”där borta!” innan han fortsätter:

– Jag har också fått ett manus till en kommande bok, Prinsessan på höjden som ges ut på Polaris i höst. Det är min gamla redaktör som jobbar med den. Den handlar om en ung tjej, Natalie (Klockars, reds. anm.), som jag intervjuade i min senaste bok. Hon var en knarksäljande ung tjej som gjorde sitt sista sälj när hon var höggravid. Nu kommer hon med en egen bok som hon skriver ihop med Frida Söderlund, den är väldigt välskriven.

Vad läser du med din dotter?

– Ja, det är framför allt Astrid Lindgrens verk jag konsumerar. Mycket Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga, i alla format. Nu finns hela Pippi-serien på SVT, det är som en jävla skatt! Det är helt otroligt hur de böckerna har sådan kraft att de kan leva vidare till min dotters generation. Och de kommer att fortsätta läsas om hundra år.

Powered by Labrador CMS