SOMMARLÄSNING

Emma Hamberg ger boktips för sommaren

I sommar förbereder sig Emma Hamberg för att skriva ytterligare en bok.

Författaren Emma Hamberg är aktuell med en ny roman och ägnar sommaren åt inspirationsläsning för en uppföljare. Hon ger dessutom specifika boktips till läsarna som älskade hennes Je m'appelle Agneta.

Publicerad

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Jag har en liten bunt med massa härliga, olika saker. Delvis har jag Valérie Perrins nya bok Glömda om söndagen. Sen har jag bestämt mig för att läsa om Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe för att jag kommer ihåg att jag älskade den och jag vill läsa om den. Sen har jag Yellowface av R.F. Kuang. Samtidigt läser jag Rent hus av den chilenska författaren Alia Trabucco Zerán. Jag har också bestämt mig för att ge mig hän åt att läsa om några av Isabel Allendes böcker.

Hur mycket påverkar ditt arbete vad du läser när du är ledig?

– Nu har jag ju skrivit Kärlekens idioter, och den är klar. Den är en bok som är i min genre, men jag hade en lust att öppna portarna till lite nya sidor. Därför kan man säga att den är en hyllning till kärleken, till litteraturen och magin. Det är till exempel därför jag bestämt mig för att läsa om Isabel Allendes böcker, för att hon är så makalöst duktig på att ta det fullkomligt naturliga, mänskliga och verkliga och skriva något där man inte riktigt vet vad som är vad. Det läser jag som inspiration för fortsättningen på Kärlekens idioter.

Du har ju fått en hel del nya läsare i och med Je m'appelle Agneta. För de som älskade den, vad skulle du rekommendera dem att läsa nu?

– Jag har vissa böcker som jag återkommer till, som är rätt gamla men som jag inte kan sluta läsa för att de är så fantastiskt roliga och härliga och kärleksfulla. Jag älskade till exempel Grabben i graven bredvid, av Katarina Mazetti. Det är en av mina absoluta favoritböcker. Sen älskar jag den norska författaren Nina Lykke, hennes böcker är också väldigt roliga och medmänskliga. De är lite tuffare, men ändå härliga. Och så älskar jag Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam. De tre blir som en bukett av böcker som jag hela tiden återkommer till och som jag kommer på mig själv med att sitta och bläddra i och fantisera om.

Min generation hittade till dig kanske främst via Linas kvällsbok. Har du någon sommarrekommendation till oss?

– Åh, jag älskar er generation. Ni är in-i-vuxenlivet-åldern på allvar. Jag rekommenderar buketten till er också, men slänger in ytterligare en bok som jag älskar. Supersuccén Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin, den tycker jag är helt makalös. Alla de här böckerna handlar ju egentligen om att vara människa. Det finns inga fina människor, perfekta människor, fantastiska människor. Vi är allt. Vi är usla, vi är fantastiska, vi är kärlekskranka. Jag tycker det är så fint med de där böckerna, att man kan läsa dem när man är 18 eller 92.

Vad blir det bästa med hösten?

– Jag har en fullkomligt makalös höst framför mig! Jag släpper min nya bok, Agneta har premiär som teater, Agneta börjar också spelas in som film. Jag ska få vara härligt delaktig i alltihopa. Så jag kommer bara fladdra mellan de här världarna, samtidigt som jag ska få fundera på en ny bok i lugn och ro. Jag kommer att dränkas i sagor på olika sätt, och det kan ju inte bli bättre än att simma runt i sagohav.

Powered by Labrador CMS