NYHETER

Jeppe Wikström rekryterad till nytt förlag

Jeppe Wikström blir förlagschef på nystartade Ocean Books.

Stiftelsen Voice of the Ocean startar bokförlag. Första boken kommer redan i oktober och som förlagschef har den rutinerade förläggaren Jeppe Wikström värvats.

Publicerad

Det blir inriktning mot hav och miljö, vetenskap, historia samt konst och fotografi för det nystartade förlaget Ocean Books. Bakom förlaget står stiftelsen Voice of the Ocean som grundats av historikern och företagaren Carl Douglas. Förlagschef blir Jeppe Wikström, som 1994 grundade Bokförlaget Max Ström, där han slutade som förlagschef 2023. Tidigare i år meddelade han att han också slutar som publicistiskt ansvarig.

Visste du redan då att du skulle gå vidare till Ocean Books?

– Jag visste att jag skulle göra något spännande. Men det var ett ganska svårt beslut att lämna Max Ström och Bonnierförlagen. Bonnierförlagen är Sveriges största förlagshus och Max Ström är det finaste förlaget. Men vart trettionde år kan man väl byta jobb, säger Jeppe Wikström som tillträder sin nya tjänst 1 oktober.

När du blev intervjuad i SvB då du slutade som publicistiskt ansvarig på Max Ström sa du att du skulle jobba internationellt. Det blev inte så då?

– Jodå, jag hann bland annat med ett stort projekt om Storbritanniens nationalparker. En väldigt stor del av Ocean Books utgivning kommer att vara på engelska också. Haven är ju egentligen en enda vattenmassa och som sådan förenar de mänskligheten. Frågeställning kring haven är global. Så det kommer att vara mycket internationellt arbete också.

Ocean Books ger under hösten ut Björn Hagbergs och Martin Widmans bok Flaskpost – Nödrop från verkliga skeppsbrott. Under 2025 utkommer bland annat The Blue Machine av Helen Cserski, Havets filosofi av Gunter Scholtz samt Strindberg och havet av Björn Meidal. Förlagets slogan lyder ”Publishing with a purpose”.

– Huvudman för förlaget blir stiftelsen Voice of the Ocean och de jobbar för att öka kunskapen om havet och människans interaktion med havet, vilket innebär att förlaget kanske kommer att ägna sig mer åt folkbildning än underhållning. Men jag har ägnat hela mitt publicistiska liv till att göra fakta underhållande!

Fokus blir på facklitteratur?

– Ja, på kvalificerad facklitteratur med starkt grafiskt uttryck. Där känner jag att jag har en hel del att bidra med.

”En självklarhet för varje modernt förlag”

Jeppe Wikström är också fotograf och har givit ut egna böcker med maritim anknytning tidigare. Han är en flitig seglare.

– Jag har ett väldigt stort intresse för skärgård och hav. Men det här förlaget kommer att göra mycket mer än enbart böcker om havet.

Jag utgår ifrån att ni då också kommer att tänka väldigt mycket på klimatet i bokproduktionen?

– Det är en självklarhet för varje modernt förlag att tänka på det. Det gör vi också. Jag tror att den stora utmaningen där för branschen är att minska antalet returer. Det vill säga böcker som skickas fram och tillbaka. Där har vi alla, både förlag och bokhandel, mycket kvar att göra.

Enligt Jeppe Wikström kommer förlaget inte att bli så stort. Han själv blir alltså förlagschef. Ytterligare anställda är Martin Widman och Björn Hagberg. Jeppe Wikström tror att de också kommer att rekrytera en eller två personer till.

– Sen ska det nog inte bli så mycket större rent personalmässigt. Vi siktar på att ge ut 5–10 titlar per år.

Förlaget kommer att han sin hemvist på Rydboholms gård, nära Vaxholm. Men troligen kommer det att finnas en bas i Stockholm också.

Powered by Labrador CMS