NYHETER

Kommunpoeten ställer ut i Frövi: ”Jag är lojal mot dem jag diktar om”

Jimmy Alm, ”kommunpoeten”, ställer ut sitt senaste projekt i Frövi.

Jimmy Alm har under våren arbetat med att porträttera Frövi i form av dikter. Nu avslutas projektet och resultatet ställs ut på Pappersbruksmuseet i Frövifors.

Publicerad Senast uppdaterad

2021 arbetade Jimmy Alm 2021 som kommunpoet i Tranemo kommun. Samma år uppstod också en kontrovers om hans arbete, vilken i mångt och mycket handlade om människors olika syn på hur vi bör använda våra skattemedel. Jimmy Alm påstods felaktigt vara anställd av Tranemo kommun, när han under ett år skulle skriva poesi om kommunens invånare, men ersattes i själva verket av Konstnärsnämnden.

Men den här gången får den så kallade kommunpoeten delvis betalt av en kommun. Genom projektet Frövi Poesi, som ställs ut från och med den 31 augusti, har Jimmy Alm denna gång skapat poesi av Frövibornas liv och erfarenheter. Projektet är genomfört på uppdrag av Region Örebro, som också finansierar majoriteten av arbetet. Med på ett hörn är Lindesbergs kommun, som stått för en del logistiska utgifter.

– Syftet med det här projektet är att vara en initial del av en samhällsplaneringsprocess. Mitt mål är att ta reda på vad Fröviborna själva tycker om sin ort. Det görs vanligtvis genom så kallade samråd. Det här är i stället en direktuppsökande verksamhet, säger Jimmy Alm.

Samarbetade med ungdomar

Jimmy Alms utställning kommer att äga rum på Frövifors pappersbruksmuseum. Den öppnar med vernissage den sista augusti, och avslutas den 28 september. Utställningen kommer att bestå av Jimmy Alms egna dikter – men också dikter framtagna i samarbete med Frövis högstadieelever.

– Jag har haft skrivarkurser med alla högstadieelever, 200 stycken. De har fått göra övningar om vad de tycker om Frövi och vad de önskar fanns i Frövi. Utifrån det materialet sammanställde jag ett Exceldokument som var lika stort som Frövi är till ytan. Sen byggde jag poesikollage av elevernas tankar utifrån deras olika teman.

Mötte Fröviborna

Under sex veckor har Jimmy Alm bott och arbetat i Frövi. Han har, utöver högstadieeleverna, bland annat pratat med en idrottsklubbskanslist och en diakon på kvinnofängelset Hinseberg. Sedan har han kokat ner mötena till dikter.

– Det gränsar till det journalistiska, men i stället för att skriva en artikel så skriver jag en dikt. För mig är en grundläggande värdering att jag inte gör det här för poesins skull, utan för Fröviborna. Jag är lojal mot dem jag diktar om, säger Jimmy Alm.

På många sätt blir poesin därför oundvikligen subjektiv. Något Jimmy Alm menar att han fått kritik för tidigare.

– Jag försöker lyfta fram någonting som känns sant. Men i en viss typ av kritik fokuserar man på att hitta brister och förstora upp dem, medan jag försöker förstå. Där skulle man kunna säga att jag ”tappar det kritiska”. Jag vill inte vara medvetet kritisk, jag letar inte efter fel och brister att förstora upp.

Mot nästa kommun

Utöver Jimmy Alms poesi kommer utställningen också att visa en dokumentärfilm om poeten, gjord av Niclas Lindahl. Dessutom har runstensmakaren Staffan Blixt i Frövi låtit hugga in Jimmy Alms dikt ”Tio ord som inte finns i Microsoft Word” i en tusenkilosten. Även den kommer att visas utanför Pappersbruksmuseet under utställningen innan den hittar sin permanenta plats i Frövi centrum.

Efter utställningen bär det av mot kommunen där allt tog sin början: Tranemo. Men inte för något uppdrag, utan för återhämtning.

– Nu bär det av mot lugn och ro. Jag har bara varit ledig två veckor i sommar så jag känner att jag behöver en paus. Rent fysiskt ska jag hem till Uddebo där jag bor, i Tranemo kommun, säger Jimmy Alm.

Powered by Labrador CMS