SOMMARLÄSNING

Lars Trägårdh ger boktips för sommaren

Lars Trägårdh leder arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon.

Historieprofessorn Lars Trägårdh arbetar för fullt med att ta fram en svensk kulturkanon – men forskar också om trygghet i det svenska samhället. Han tipsar om självbiografisk sommarläsning.

Publicerad

Vad ska du läsa i sommar?

– Just nu sitter jag inte bara och läser för kulturkanon, utan jag arbetar på ett stort projekt om social tillit, trygghet och gemenskap också. Teman som jag tittar på har med utsatta områden och gängkriminalitet att göra. Så jag har precis läst klart Ett ord för blod av Faysa Idle som var väldigt intressant, och personlig dessutom. Det är en intim skildring av vad som händer i de här områdena, och i hennes fall hur det är att vara en ung kvinna som växer upp i detta. För ögonblicket läser jag också Kriget om Södertälje av Torbjörn Granström.

Hur påverkar ditt arbete vad du läser på fritiden?

– För min del är läsning av böcker en oerhört central aktivitet som får mig att må gott. Sedan lär jag mig mycket också. Det har både med mitt arbete och ren avkoppling att göra. Ibland är det svårt att skilja de två åt.

Om du var tvungen att välja en författare eller ett verk som skulle ingå i kulturkanon, vem eller vilken titel skulle du välja då?

– Tyvärr, för din del, fattade jag ganska tidigt ett rent principiellt beslut om att hålla mig borta från detta. Det blir alltid fel annars, hur jag än vrider och vänder på det.

Men en helt vanlig bokrekommendation, då?

– Faysas Idles bok tyckte jag var väldigt viktig läsning. Vi lever i en tid i Sverige då vi faktiskt behöver förstå varandra lite bättre. Vi behöver mycket mer förståelse och kommunikation i ett land som är väldigt splittrat och polariserat. Både segregerat i termer av sociala aspekter, men också polariserat vad gäller den politiska synen på saker och ting. Därför tänker jag att just den boken, för min del, är ett gott exempel på detta. Jag fick en ny inblick i något som är påtagligt och väldigt viktigt just nu.

Vad ser du mest fram emot till hösten?

– Jag ska bland annat till USA med min familj. Min hustru är amerikanska och vi har inte varit där på ett tag. Samtidigt åker vi ju dit precis innan det amerikanska valet. För mig blir resan rätt personlig i och med att jag har bott i USA i 40 år. Därför är jag, precis som många andra, väldigt upptagen av vad som kommer att hända i valet. Det är stor skillnad på att vara på plats i ett land mot att läsa om det i tidningarna, från svensk horisont. Så det ser jag fram emot jättemycket.

Powered by Labrador CMS