MINNESTEXT

Till minne av Eva Swartz Grimaldi

Eva Swartz Grimaldi, 1956-2024.

Eva Swartz Grimaldi var one of a kind. Hon hade en alldeles särskild lyskraft som var omöjlig att inte beröras av, det märktes bara hon klev in i ett rum.

Publicerad Senast uppdaterad

Hon var modig och rolig, ärlig och varm, tuff och lyhörd. Hennes uppriktighet och förmåga att tänka självständigt och göra kloka och balanserade analyser av läget – i vilket sammanhang det än månde vara – var en unik styrka. Hennes generositet, och genuina människointresse, innebar att hon också gjorde rum för många, ofta som rådgivare och bollplank.

Hennes framgångsrika bana inom TV och media har det redan skrivits en hel del om. Men det är värt att också lyfta fram Evas insatser i svensk förlagsbransch, vissa var genomgripande.

Många ögonbryn höjdes när hon lämnade TV4 och klev in som otippad vd på Natur och Kultur 2005. Hon sågs som en udda fågel – i bokbranschen ser man ofta med viss skepsis på alla som kommer ”utifrån”. Men då ska man veta att hon redan som student jobbade på antikvariatet Röda Rummet på Drottninggatan (där den blivande författaren Katarina Frostensson var hennes närmaste kollega), och strax därefter hamnade hon, via sin bror Richard Swartz, på René Coeckelberghs förlag. Och sedan via René på Italienska Institutet. Hon översatte också från både franska och italienska, så hon var definitivt mer förankrad i bokbranschen än många kände till, då när hon klev in på Natur och Kultur.

Där gjorde hon tydliga avtryck bland annat genom att på ett slagkraftigt sätt arbeta med att stärka varumärket och lyfta fram stiftelseverksamheten. Över huvud taget lyckades hon göra Natur och Kultur mer synligt. Bara en så enkel, men viktig sak som att se till att logotypen syntes tydligt på all utgivning gav omedelbart resultat.

2012 åtog hon sig uppdraget att bli styrelseordförande i Norstedts Förlagsgrupp som då fortfarande var KF-ägt. I vanliga fall känner en förlagsmedarbetare knappt till vem som är styrelseordförande, men Eva syntes och märktes. För henne var det viktigt att vara förankrad i själva verksamheten och inte bara vara i kontakt med ägaren.

Hennes betydelse för Norstedts blev genomgripande, först genom att övertala KF att inte förhasta sig i beslutet när det var dags att sälja Norstedts, och sedan när hon vågade satsa på konstellationen Storytel + Norstedts Förlagsgrupp. Ett landmärke i svensk förlagshistoria, som ritade om maktförhållandena i bokbranschen.

Om hon inte hade blivit sjuk för några år sedan hade hon med säkerhet gjort många fler spännande avtryck i en bokbransch i snabb förändring. Hon bangade inte för nya idéer, men samtidigt hade hon en stark känsla för det man också bör hålla fast vid. En framsynthet i kombination med en god känsla för det som är unikt i böckernas ekosystem. I dessa tider behöver vi fler som hon.

Att ha haft Eva som kollega, vare sig det var som vd eller styrelseordförande, har varit en stor ynnest. Inspirerande, stöttande och aldrig en tråkig stund. Hon fattas oss. Mycket.

Eva Gedin, förläggare

Linda Säresand, vd Norstedts Förlagsgrupp

Otto Sjöberg, vd SPCMO

Patrik Hadenius, språkvetare, författare

Per Almgren, vd Natur och Kultur

Richard Herold, förläggare

Powered by Labrador CMS